Κεντρικές: Αντιπαράθεση για σύστημα εντοπισμού κλήσεων και όχι παρακολούθησης

Νέα διάσταση στην πτυχή που αφορά στα κινητά τηλέφωνα τα οποία φέρονται να περνάνε στα χέρια καταδίκων, δίνει το ΣΙΓΜΑ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Τμήματος Φυλακών φαίνεται ότι δεν ήταν το σύστημα παρακολούθησης, αλλά το σύστημα εντοπισμού τηλεφωνικών κλήσεων εντός των κεντρικών φυλακών.

Αυτό σημαίνει

ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής των τηλεφωνικών δεδομένων, αλλά μόνο ο εντοπισμός της συσκευής, δηλαδή η τοποθεσία από την οποία γίνεται κάποια κλήση εντός των φυλακών.

Σύμφωνα με επιστολή που έφερε στη δημοσιότητα, ο Φάνης Μακρίδης, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Τμήμα Φυλακών διαφωνούσε με την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, εντός των κεντρικών φυλακών, με το επιχείρημα ότι αν ενεργοποιείτο η λειτουργία συλλογής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των κρατουμένων, ενδεχομένως να επηρεάζονταν και άλλοι χρήστες εντός των φυλακών, πέραν των υπόδικων και των καταδικασθέντων.

Επιπλέον, το Τμήμα Φυλακών, έκανε λόγο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας το μέτρο, ως παράνομο.

Με αυτό ως δεδομένο,  η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, δεν εφάρμοσε τις οδηγίες της Υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, δεν συλλέγει δεδομένα των τηλεπικοινωνιών.

Ένα από τα επιχειρήματα του Τμήματος Φυλακών, είναι ότι το σύστημα ενδεχομένως να λειτουργούσε και σε παρακείμενους με τις φυλακές χώρους.. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο λογισμικό δεν θα μπορούσε να επεκτείνει την λειτουργία του σε άλλους χώρους, όπως ισχυρίζεται το Τμήμα Φυλακών και θα περιοριζόταν μόνο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι το σύστημα έχει την δυνατότητα, πέραν του άμεσου εντοπισμού τηλεφωνικής κλήσεις από κρατούμενους, αλλά και φραγή κλήσεων, την καταγραφή του τηλεφωνικού αριθμού, με ακριβή ώρα κλήσης αλλά και παραλήπτη της κλήσης.

Μέχρι τις 20 του μήνα είναι το χρονοδιάγραμμα του ποινικού ανακριτή, για να καταθέσει την έκθεση του σχετικά με τις καταγγελίες που σείουν συθέμελα την κυπριακή δικαιοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα παράταση, εάν χρειαστεί, στην ολοκλήρωση των ερευνών, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό προσώπων.

Σε αυτό το σενάριο, θα επεκταθεί και ο χρόνος διαθεσιμότητας του Αξιωματικού της ΥΚΑΝ, αφού αυτός, πρέπει να βρίσκεται εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση και να εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία, όπως το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που προκύψουν ποινικά και η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεντρικές, Αντιπαράθεση,kentrikes, antiparathesi