ΚΕ στο Σίγμα: Εξάγει πρόσφυγες στην Κύπρο η Τουρκία – Δημογραφική απειλή (VID)

Για την ασύμμετρη απειλή και τον υβριδικό πόλεμο που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Με αφορμή και τις πρόσφατες αφίξεις μεταναστών μέσω κατεχομένων και με πλοιάριο από το Κάβο Γκρέκο, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως δυστυχώς οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για τις δυνατότητες της Κύπρου και για τις

υποδομές, αλλά  και την οικονομία της. «Είναι δυστυχώς ροές που δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και έχουμε για πολλοστή φορά απευθυνθεί στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για να συζητήσει τα θέματα όπως έχουν εξελιχθεί και ο ΥΠΕΣ θα θέσει έντονα το θέμα στους ομολόγους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως το πρόβλημα της Κύπρου με το πρόβλημα της Ελλάδας στον Έβρο «είναι παράλληλο και ταυτόχρονο».

Οι ροές από Τουρκία είναι πρόβλημα για όλα τα κράτη «πρώτης γραμμής», με κύριο επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι αριθμοί, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ήδη έχουν ξεπεράσει τις 35,000 και το 3.8% του πληθυσμού μας και υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές.

Κληθείς να σχολιάσει τις μαρτυρίες παράτυπων μεταναστών που κατέγραψαν στο προαύλιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών &Μετανάστευσης το «SigmaLive» και το «Σίγμα», ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη εφαρμογή πολιτικής από την Τουρκία και «πρόκειται για μια εξαγωγή προσφύγων, τόσο αιτητών πολιτικού ασύλου, όσο και οικονομικών προσφύγων οι οποίοι διοχετεύονται σχεδιασμένα από την Τουρκία προς την Κύπρο».

«Έχουμε ροές που φτάνουν σε επικίνδυνα επίπεδα», συνέχισε ο κ. Κούσιος, «έχουμε ξεπεράσει τους 850 το τελευταίο δίμηνο και χθες μόνο ξεπεράσαμε τους 350». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια έντονη ροή προσφύγων, τους οποίους στέλνει η Τουρκία, επανέλαβε.

Για το πρόβλημα της διάρκειας εξέτασης πολιτικού ασύλου για το οποίο προέβη σε σχόλια χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Κούσιος είπε πως έχουν ληφθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σύντμηση του χρόνου για προσφυγή στο δικαστήριο.

«Παρά ταύτα, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που όποιο μέτρο και να ληφθεί θα υπάρχουν καθυστερήσεις, είναι ανθρωπίνως αδύνατο με τις υφιστάμενες υποδομές, όσο και αν ενισχυθούν, να εξετάζονται σε γρήγορο χρόνο οι αιτήσεις όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι φτάνουν στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο κ. Εκπρόσωπος αναρωτήθηκε πως «ενότητα χρειάζεται, αλλά την βλέπετε να υπάρχει;». Στηλίτευσε πως είναι απλά πράγματα που θα έπρεπε να υπάρχει ομοψυχία και να αντιμετωπιστούν ως εθνικό θέμα και αντ’ αυτού πολιτικοποιούνται.

«Ακούμε για ρατσισμούς, ακούμε για ξενοφοβίες, που δεν είναι αυτό το θέμα», ανέφερε, και έφερε ως απόδειξη το ότι έχουμε αποδεχθεί ήδη 12,000 αιτήσεις ασύλου πράγμα που αποδεικνύει πως ούτε ο κυπριακός λαός, ούτε η κυβέρνηση είναι ρατσιστές και ξενοφοβικοί.  

Ένα θέμα, συνέχισε, το οποίο εξελίσσεται σε «μείζον εθνικό θέμα» αντιμετωπίζεται με πολιτικοποίηση τότε «δεν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και θα μας οδηγφήσει σε άσχημα μονοπάτια και επηρεάζει την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα». Ο κ. Κούσιος είπε πως δεν μπορεί η Κύπρος να αντέξει αυτό το βάρος ούτε οικονομικά ούτε ανθρωπιστικά και να εξυπηρετήσει αυτούς που πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Κλείνοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε και την δημογραφική διάσταση του προβλήματος. «Άμα φανταστείτε ότι νόμιμα, εντός εισαγωγικών το νόμιμα, έχουμε 35,000 ήδη, διότι υπάρχουν και πολλοί αριθμοί απ’ ότι γνωρίζετε που δεν έχουν υποβάλει αίτηση ή που δεν έχουν εντοπιστεί. Όταν λοιπόν έχουμε το 3,8% του πληθυσμού δεν επηρεάζεται και η δημογραφία;», αναρωτήθηκε.

Για προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου εξάλλου έκανε λόγο χθες και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος σημείωσε ότι «με όσα καταγράφονται στα ελληνικά σύνορα, με όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, δηλαδή με τις ροές των μεταναστών από την Τουρκία, ούσα η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό όπως αντιλαμβάνεστε και βεβαίως μας ανησυχεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα