ΚΕ: Οι όποιες εκπτώσεις δεν εκδημοκρατίζουν την Τουρκία

Η έκθεση για την πρόοδο της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας θα τεθεί το μεσημέρι σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση, που διεξήχθη χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται ν’ ανοίξει τα κεφάλαια 23 και του 24, που αφορούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την δικαιοσύνη.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η εισηγήτρια της έκθεσης προόδου, Ολλανδή Ευρωβουλευτής,

Κάτι Πίρι, θεωρούν ότι το άνοιγμα των δύο κεφαλαίων θα αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Για τη λύση του Κυπριακού περιλαμβάνονται οι διατάξεις της 11ης Φεβρουαρίου, καθώς και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της, χωρίς να προδικάζει την τελική συμφωνία σε συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Στην παράγραφο αυτή δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις ανησυχίες, που θα πρέπει να δημιουργούνται από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την παρθενογένεση και για υιοθέτηση σαφούς θέσης ότι υπάρχει ένας και μόνο λαός.

KE: Ένα από τα καλύτερα προσχέδια σε σχέση με τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα προσχέδια ψηφίσματος, που έχουν επιτευχθεί σε σχέση με τις Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, συγκριτικά με ό,τι έχουμε ενώπιον μας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χαρακτηριστικά επισήμανε τις αναφορές στον εποικισμό τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, όπως είπε, ήταν προϊόν συλλογικής προσπάθειας των Κυπρίων ευρωβουλευτών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες και του ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι οι όποιες εκπτώσεις στο θέμα δεν θα βοηθήσουν στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Νωρίτερα η ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι η ίδια θα καταψηφίσει την έκθεση, την οποία θεωρεί επικίνδυνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα