ΚΕ: Ενδεχόμενη πρόοδος στο περιουσιακό θα είναι καθοριστική

Το περιουσιακό θα μονοπωλήσει στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Τρίτη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ανέφερε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη ίσως φορά, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία,

η οποία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση των ηγετών την ερχόμενη Τρίτη, αλλά και τη συνάντηση που προγραμματίζεται για τις 14 Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί το περιουσιακό, το οποίο είναι κεφαλαιώδες θέμα για την πλευρά μας.

Ενδεχόμενη πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό , θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι αν κάτι συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε θα ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό.

«Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία – έχει ανακοινωθεί αυτό – έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες – η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών – και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο. Και μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Αρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά το έγγραφο που κυκλοφόρησε η Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη με αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν αυτό επηρεάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει τοποθετηθεί χθες επί του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια τακτική, ως αντίδραση σε επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψευδοκράτος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έγγραφα, άρα προχωρεί χρησιμοποιώντας την Τουρκία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια, αλλά και δεν είναι κάτι που θα οδηγήσει στο να σταματήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Ακριβώς, η προσπάθεια που γίνεται είναι για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι ο διάλογος δεν γίνεται στη βάση ούτε δύο κρατών ούτε τίποτε άλλο, αλλά στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και του κοινού ανακοινωθέντος. Αρα, η λύση θα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και η προσπάθεια μας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό», κατέληξε.

Τέλος είπε ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα