ΚΕ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εφικτές προτάσεις

"Aν οι ενέργειες της Τουρκίας εμποδίσουν ή θέσουν δυσκολίες στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών, τότε θα πρέπει να αναμένεται αντίδραση από ε/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών", επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι οι τομείς στους οποίους μπορεί να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε ενδεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, δεν περιορίζονται μόνο στο τραπέζι των συνομιλιών. Εξετάζονται μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν, τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εσωτερικό επίπεδο τόνισε.

Ανέφερε

ότι το ζήτημα των NAVTEX συζητήθηκε πρώτο κατά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και με τον Ακιντζί να ενστερνίζεται τη στάση της Τουρκίας, προτάσσοντας ότι κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες της ε/κ πλευράς οδηγούν την Τουρκία στο να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε άλλωστε ότι οι NAVTEX έχουν ακυρωθεί από την Πέμπτη 20 Απριλίου καθώς δεν μπορεί η Τουρκία να εκδίδει NAVTEX για περιοχή που δεν βρίσκεται στα όρια ελέγχου και αρμοδιοτήτων της.

Συνέχισε τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ενέργειες αυτές γιατί έχει ως στόχο να δημιουργήσει την αίσθηση διεθνώς ότι υπάρχουν αμμφισβητίσιμες γκρίζες ζώνες στην περιοχή, κάτι που φυσικά δεν έχει καμιά υπόσταση. Κάλεσε όλους, να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην βάζουν καθημερινά στο δημόσιο διάλογο το θέμα αυτό γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παίξουμε το παιχνίδι αυτό της Τουρκίας. Η Τουρκία, συνέχισε, θέλει να πλήξει ζωτικής σημασίας τομείς όπως για παράδειγμα και αυτό του τουρισμού.

Δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα των τεσσάρων ελευθεριών

"Όταν η ίδια η Βρετανία έρχεται και πρόωθεί τη θέση ότι δεν θα δεχθεί τέτοιες ελευθερίες για τους Ευρωπαίους πολίτες που θα διαμένουν στη χώρα μετά το Brexit, πως θα μπορέσει να στηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες στην Κύπρο;", διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

Δεν ανέμενα από τον Ακιντζί να βγει και να πεί ότι δεν βρίσκει κατανόηση εντός ΕΕ για το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, σημείωσε, ωστόσο πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχουν εναλλακτικές και αν η τ/κ πλευρά επιμείνει τότε δεν θα έχουμε καμιά πρόοδο στη διαδικασία.

Έκανε μάλιστα λόγο για "μόλυνση της διαδικασίας" με ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά τη Γενεύη ως θέμα και ως προϋπόθεση. Δεν μπορεί, σημείωσε, λόγω Τουρκίας να δημιουργείτε τέτοιο μεγάλο ζήτημα στη διαπραγμάτευση.

Χθες συζητήθηκε το θέμα στο πλαίσιο της συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες και εκεί έληξε η συζήτηση για το θέμα αυτό κατά τη χθεσινή συνάντηση.

αλλαγή στρατηγικής

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εφικτές προτάσεις

Σε σχέση με το αίτημα για αλλαγή στρατηγικής, από κόμματα του ενδιάμεσου ο κ.Χριστοδουλίδης, τόνισε, ότι είναι "έτοιμος να συζητήσει με όποιον επιθυμεί συγκεκριμένες προτάσεις που να είναι εφικτές".

Διερωτήθηκε ωστόσο, πότε προηγουμένως υπήρχε τόσο ενδιαφέρον στον τομέα αξιοποίησης του φυσικού αερίου, πότε υπήρχαν τόσες συναντήσεις και συμφωνίες σε τριμερές επίπεδο μεταξύ Κύπρου και άλλων χωρών για τους τομείς αυτούς, ενώ σε σχέση με την αναθεώρηση της τελωνιακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει η Τουρκία να αναμένει συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν δεν εφαρμόσει προηγουμένως τις υποχρεώσεις που έχει βάσει της υφιστάμενης κατάστασης της τελωνιακής της ένωσης.

Σημαντική επισήμανση είναι το ότι "μια ειδική σχέση Τουρκίας-ΕΕ θα είναι ό, τι χειρότερο για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί δεν θα έχει τις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους ενώ θα έχει δικαιώματα. Η προοπτική της ένταξης είναι σημαντικό να διατηρηθεί. Για μας θα είναι αρνητικό αν τελειώσει η προοπτική αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα