«Καζάνι» που βράζει τα αεροδρόμια

Αδιέξοδο στις προσπάθειες άρσης της εργατικής κρίσης μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών
Απερρίφθη η μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας και δεν αποκλείεται οι συντεχνίες να αποφασίσουν να λάβουν δραστικά μέτρα

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η προσπάθεια της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, για να βρεθεί μια λύση στην εργατική κρίση που ξέσπασε μεταξύ συντεχνιών που εκπροσωπούν τους εργαζομένους και των εταιρειών Swissport Cyprus

Ltd και LGS Handling Ltd, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες εδάφους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Πλέον, τα δύο αεροδρόμια μοιάζουν με καζάνι που βράζει καθώς χθες, κατά τη συζήτηση της μεσολαβητικής πρότασης της Υπουργού, που εντέλει απερρίφθη, ανέβηκαν πολύ οι τόνοι και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, όταν οι εργαζόμενοι άκουσαν την πρότασή της.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα καθώς θα ξεκινήσει να πληρώνεται το προσωπικό, στους οποίους έχει λεχθεί από τις δύο εταιρείες ότι θα περικοπεί από τα μισθολόγια του Μαΐου ο τιμάριθμος ο οποίος από το 2012 πάγωσε, ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο οι συντεχνίες θα καλέσουν τα μέλη τους για νέες Γενικές Συνελεύσεις, κατά τις οποίες ενδεχομένως να λάβουν δραστικά μέτρα στα οποία δεν αποκλείεται και η απεργία, η οποία θα παραλύσει τα αεροδρόμιά μας.

Η πρόταση της Υπουργού
Όπως πληροφορούμαστε η πρόταση, η οποία αφορούσε μόνο τους εργαζομένους στην LGS, απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Υπουργού ρύθμιζε ορισμένα θέματα του ωραρίου, ενώ την ίδια ώρα αναφερόταν ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες για τον τιμάριθμο θα γίνονταν κατόπιν του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

Στην αντίπερα όχθη οι εργαζόμενοι θα παραχωρούσαν δύο αργίες και από τις 17 θα έφταναν στις 15, και σε άλλες 4 αργίες αντί να παίρνουν μισθό θα λάμβαναν τις αντίστοιχες ημέρες ξεκούρασης. Η ψηφοφορία έγινε κατόπιν τεταμένης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που διήρκεσε πέραν των τριών ωρών, κατά την οποία οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση της Υπουργού.

Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία με κάλπη τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Πάφο, με το κλίμα και εκεί να μη διαφοροποιείται. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν πέραν του 50% των 300 εργαζομένων που αφορούσε η πρόταση.

«Κάναμε υπομονή»
Όσον αφορά τη Swissport, η οποία ζήτησε παράταση για να επανεξετάσει εσωτερικά το θέμα, οι εργαζόμενοι στις δύο συνελεύσεις αποφάσισαν ότι επιθυμούν σύντομα μια κατάληξη, καθώς θεωρούν ότι τα χρονικά όρια έχουν ξεπεραστεί.
Οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζομένους ενημέρωσαν την Υπουργό Εργασίας για την άρνηση των εργαζομένων να αποδεχθούν την πρότασή της αργά το απόγευμα.

Μιλώντας στη «Σ» ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος ανέφερε ότι βρίσκονται στο ακουστικό τους και αναμένουν για να κληθούν σε διάλογο από την Υπουργό. «Θα ήταν λάθος να προκληθεί αναταραχή στα αεροδρόμια, τη στιγμή που ο τουρισμός εμφανίζεται αυξημένος αυτήν τη στιγμή και αυτό το αναγνωρίζουμε.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι μόνο ευθύνη των εργαζομένων να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη στα αεροδρόμια, καθώς και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ένα βήμα. Οι εργαζόμενοι έκαναν πολλή υπομονή αλλά οι εταιρείες εξακολουθούν να πιέζουν», επεσήμανε ο κ. Τούλουπος.

Σε αναμονή οι εταιρείες
Πηγές κοντά στις εταιρείες επεσήμαναν στη «Σ» ότι μέχρι ψες δεν έτυχαν επίσημης ενημέρωσης για τις προθέσεις των Συντεχνιών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής σε σχέση με τη μισθοδοσία των εργαζομένων, έως ότου επιλυθεί οριστικά το ζήτημα. Επισημαίνεται ότι οι εταιρείες είχαν αποδεχθεί από μέρους τους τη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού.

Η αιτία
Αιτία της διαμάχης αποτέλεσε η απόφαση των δύο εταιρειών να περικόψουν από τα μισθολόγια του Μαΐου τον τιμάριθμο ο οποίος, από το 2012 που πάγωσε ένεκα της οικονομικής κρίσης, ακολούθησε πτωτική πορεία, με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στα δύο αεροδρόμια να μην αποδέχονται τη ρύθμιση αυτή.

Η εργατική κρίση επηρεάζει συνολικά γύρω στα 800 άτομα τα οποία εργάζονται στις δύο εταιρείες, μόνιμο και προσωρινό προσωπικό. Ενδεχόμενη απεργία πιθανόν να διαταράξει την ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων, αλλά ίσως να ανακόψει και την κάθετα ανοδική πορεία που ακολουθεί φέτος ο τουρισμός, καθώς δεν αποκλείεται να αναβληθούν πτήσεις.

Πέρυσι διακινήθηκαν πέραν των 7,5 εκατομμυρίων επιβατών μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, αριθμός που αποτέλεσε νέο ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στους δύο αερολιμένες της Κύπρου. Σε σύγκριση με το 2014, η αύξηση ήταν στο 3,6%, ενώ φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος.

Σημειώνεται ότι σήμερα, πάνω από 70 αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, συνδέοντας την Κύπρο με περισσότερους από 110 προορισμούς, σε 40 χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα