Καβγάς κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για την φτώχεια στην Κύπρο

Σε νέο επίπεδο μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΑΚΕΛ.

Αυτή την φορά, εστία ανάφλεξης της νέας κόντρας αποτέλεσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τη φτώχεια. Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ δήλωσε:

«Σοβαρές στερήσεις σε υλικά αγαθά αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την Eurostat.

Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας συγκαταλέγεται η Κύπρος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat). Με το 10,5% του πληθυσμού της να αντιμετωπίζει σοβαρές στερήσεις σε υλικά αγαθά, η Κύπρος συνεχίζει να ανήκει στην πεντάδα των χωρών της ΕΕ με τα μεγαλύτερα προβλήματα του είδους. Μόνον η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την σοβαρότητά τους. Εξακολουθεί να πανηγυρίζει για τα επιτεύγματά της, αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα. Κατανοητό, αφού το μόνο που προφανώς την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των φίλων της, των κουμπάρων της και των γαμπρών της. Ούτε οι εργαζόμενοι ούτε η μεσαία τάξη βρίσκεται στις έγνοιες της».

Με την κυβέρνηση να απαντά:

«Πριν όχι πολλά χρόνια η κυπριακή κοινωνία έζησε τη δραματική εμπειρία της οξείας διεθνούς οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από εγχώριες πολύ κακές πολιτικές.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετώπιζε «Σοβαρή Υλική Στέρηση» (SMD), σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, είχε εκτοξευτεί από 9,1% το 2008 σε 16,1% το 2013.

Η Κυβέρνηση τότε με δημοσιονομική πολιτική των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης, όχι μόνο δεν μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνθηκών καλπάζουσας φτώχειας, αλλά καταργούσε ή μείωνε επιδόματα και χορηγίες κοινωνικής πολιτικής.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από συνθήκες σταθερής ανάπτυξης, ο δείκτης «Σοβαρής Υλικής Στέρησης» που δημοσιεύεται από την Eurostat και την Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μειώνεται συνεχώς: από 16,1% το 2013, σε 13,6% το 2016 και 10,5% το 2018. Δηλαδή το 2018 βρεθήκαμε στο επίπεδο του 2008, πριν από την κρίση.

Αξιοποιώντας τη συνετή δημοσιονομική πολιτική της και τη ρωμαλέα όσο και σταθερή ανάπτυξη, η σημερινή Κυβέρνηση δεν σταματά να παίρνει μέτρα που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης ειδικά των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Χωρίς να αναφέρουμε την συνεχή βελτίωση του πρωτοποριακού συστήματος “Εγγυημένου Εισοδήματος” μέσω του οποίου διατίθενται φέτος € 255 εκατ., επισημαίνουμε:

- την αύξηση από τον περασμένο Ιανουάριο κατά €19 εκατ. (ετησίως) του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων,

- το σχέδιο δωρεάν διακοπών σε ορεινά θέρετρα για χαμηλοσυνταξιούχους που εφαρμόστηκε από πέρσι (φέτος οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τις 2.000),

- την αύξηση κατά 30% του επιδόματος πολύτεκνης μάνας (επωφελούνται 16.500 οικογένειες),

- την μελέτη για την αύξηση των ενοικίων που ως αποτέλεσμα είχε την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για σημαντική αύξηση του επιδόματος ενοικίου (επίκειται σχετική ανακοίνωση εντός των ημερών).

Το γεγονός παραμένει ένα και είναι αναντίλεκτο:

στην διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αντίθετα από την προηγούμενη, ο δείκτης “Σοβαρής Υλικής Στέρησης”, βελτιώνεται διαρκώς, αντικατοπτρίζοντας την βελτίωση των συνθηκών για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από τον σημερινό ισχυρισμό του ΑΚΕΛ. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, για την οποία το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι “κάνει ότι δεν καταλαβαίνει”, όχι μόνο παρακολουθεί προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης, καταγράφοντας την ανατροπή από την συνεχή αύξηση και την κορύφωση της φτώχειας στην οποία είχε οδηγήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση, αλλά λαμβάνει διαρκώς ευεργετικά μέτρα, ούτως ώστε και οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να επωφελούνται από την γενική ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καβγάς, – ΑΚΕΛ, Κύπρο,kavgas, – akel, kypro