Κατσουρίδης-Μαρκουλλή για τον απόηχο της επίσκεψης Λουτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο μίλησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μακρουλή και ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Τα πράγματα είναι κρίσιμα και επικίνδυνα, είπε η κα Μαρκουλή, σημειώνοντας πως συντηρείται ένα

αδιέξοδο και το μόνο που απομένει είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα κηρύξει το αδιέξοδο.

«Θα πρέπει ν’ αναμένουμε τι θα αναφέρει ο Γ.Γ. στην προσεχή έκθεσή του. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα κηρυχθεί αδιέξοδο, αλλά θα συνεχιστεί η κατάσταση μέχρι τον Ιούνιο και τις Ευρωεκλογές, ούτως ώστε να διαφανεί αν υπάρχει ή όχι για τους όρους αναφοράς. Αυτό που βλέπουμε είναι, αντί να σμικρύνουν οι διαφορές, να διευρύνονται. Αυτές οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε, παραπέμποντας σε παλαιότερη συνέντευξη του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσουρίδης είπε πως οι νέες ιδέες που κατέθεσε η Κυβέρνηση χρονολογούνται από το 2001 και το έθεσε ο σημερινός Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν υιοθετήθηκαν από κανένα. «Το σκηνικό αυτή τη στιγμή δεν οδηγεί σε λύση, αλλά μάλλον άρχισε να δημιουργείται ένα σκηνικό μονιμοποίησης της de facto διχοτόμησης», είπε, υπογραμμίζοντας ότι και η τ/κ πλευρά φαίνεται να έχει σκληρύνει τη θέση της και να στέλνει το μήνυμα «ξεχάστε την ομοσπονδία».

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, μίλησε και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και αναφέρθηκε στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν και τις ιδέες που ακούγονται για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπόθεση του Κυπριακού.

Η κα. Μαρκουλή είπε πως για την ίδια, μετά το Κρανς Μοντανά τα περιθώρια αισιοδοξίας στο Κυπριακό έχουν εκλείψει. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία της για τα εδαφικά, αλλά κυρίως για τα πληθυσμιακά τετελεσμένα, αλλά και στην ΑΟΖ.

Ο κος Κατσουρίδης είπε πως μπορεί ο Ερντογάν να έχασε μεγάλους δήμους στις πρόσφατες εκλογές, αλλά τα ποσοστά του κόμματός του έχουν αυξηθεί και μαζί με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί έχουν το 52% της εξουσίας στη χώρα. «Σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κάνει τον Ερντογάν πολύ πιο σκληρό σε θέματα που θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς πρέπει να ξεκινούμε με συνέπεια στις θέσεις και επιμονή ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκείνα τα γνωστά 6 σημεία (πλαίσιο Γκουτέρες).

Η κα. Μαρκουλή εξέφρασε τη διαφωνία της με τη στάση της τ/κ πλευράς που θέλει να επικεντρωθούμε στο θέμα της πολιτικής ισότητας, τονίζοντας πως απομονώνει ένα σημείο από το πλαίσιο Γκουτέρες και το θέτει πλέον ως προϋπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα