Κατσουρίδης: Δύσκολη χρονιά για το Κυπριακό-Μετατοπίστηκε η βάση λύσης(ΒΙΝΤΕΟ)

Για μια δύσκολη χρονιά στο Κυπριακό, έκανε λόγο ο πολιτικός αναλυτής, Νίκος Κατσουρίδης, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, για τη νέα  κάθοδο της Λουτ αλλά και την άτυπη Πενταμερή.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «είναι δύσκολο να υπάρξει καλή χρονιά για την Κύπρο, δεδομένου ότι τα βασικά  συστατικά για το Κυπριακό δεν έχουν αλλάξει. Στην εξίσωση Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος, οι Μεγάλες

Δυνάμεις του κόσμου μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να προκρίνουν την Τουρκία για τα δικά τους συμφέροντα .Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί να προβλεφθεί, νέα καλή χρονιά. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολή για έναν κύριο λόγο. Έχει μετατοπιστεί η βάση λύσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε πως από το 1974- 1977  η συζήτηση ήταν εάν θα συνεχίσει να υπάρχει ένα Ενιαίο κράτος ή Ομόσπονδο μετά Ομόσπονδο Πολυπεριφερειακό και καταλήξαμε στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Σήμερα γίνεται μάχη εάν θα είναι Ομοσπονδία ή δύο κράτη ή Συνομοσπονδία».

Ο κος Κατσουρίδης εξέφρασε προβληματισμό για την άτυπη Πενταμερή. «Ίσως να μην τηρηθούν πράγματα που θα έπρεπε. Για παράδειγμα στο Κραν Μοντανά, συζητήθηκαν η εσωτερική και διεθνή πτυχή του Κυπριακού σε δύο τραπέζια, όπου ο Πρόεδρος στο πρώτο δήλωνε Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής κοινότητας και στο δεύτερο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα εάν η Τουρκία το δεχόταν. Σε μια άτυπη, δεν ξέρω αν θα μπορεί να γίνει αυτό. Εάν οι έγγραφες δεσμεύσεις που φαίνεται να ζητάει η Λουτ πριν από την άτυπη πενταμερή θα είναι στην βάση αυτών που συζητήθηκαν στο Κραν Μοντανά είναι ένα θέμα εάν θα είναι κάτι καινούργιο είναι ένα άλλο θέμα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκαθαρίσουν ότι ι δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο όσων κατέθεσε ο κος  Γκουτέρες».

Τέλος όσον αφορά τις συζητήσεις που έγιναν ότι ο Πρόεδρος μίλησε για δύο κράτη, ο κος Κατσουρίδης είπε πως ο Πρόεδρος το διέψευσε. «Δεν μπορώ να ξέρω τι είπαν. Σημασία έχει να δούμε τι θα συζητηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών».

Διαβάστε επίσης:

Ο Κοτζιάς αποκάλυψε το όνομα Κύπριου πολιτικού αρχηγού που «ζήτησε» παύση του

Θέλει έγγραφες δεσμεύσεις η Λουτ πριν από την Πενταμερή

Τατάρ: Ο Αναστασιάδης πιστεύει ότι η λύση δύο κρατών είναι μια ρεαλιστική λύση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατσουρίδης, Δύσκολη, Κυπριακό#45Μετατοπίστηκε, ΒΙΝΤΕΟ,katsouridis, dyskoli, kypriako#45metatopistike, vinteo