Κατρακυλάει συνεχώς η μετοχή της ΕΝΙ (γράφημα)

Καθίζηση έχει υποστεί η μετοχή της ενεργειακής εταιρίας ENI στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, γεγονός που αν συνδυαστεί με το «μπλοκάρισμα» από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού του πλωτού γεωτρύπανου Saipem12000 στο τεμάχιο «3», μάλλον πιέσεις προκαλεί στην εταιρία η οποία δεν φαίνεται να έχει περιθώρια και υπομονή.

Η πορεία της μετοχής, όπως ήταν λογικό, πέραν της διεθνούς συγκυρίας και του μίνι-κραχ που ξέσπασε πριν από λίγες εβδομάδες στα αμερικανικά χρηματιστήρια και επηρέασε σαφώς αρνητικά τα χρηματιστήρια του κόσμου, ακολουθεί τις δυσμενείς εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο,

με τους επενδυτές να έχουν αποκτήσει μια μάλλον αρνητική ψυχολογία απέναντι στην εταιρία, νιώθοντας πλέον έντονη ανασφάλεια για την πορεία των κερδών τους.

Συγκεκριμένα, η μετοχή διέγραψε μια ανοδική πορεία η οποία άρχισε στις 29 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με την τιμή να βρίσκεται στα €13,80, όταν το γεωτρύπανο εισήλθε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και έριξε τρυπάνι στον στόχο «Καλυψώ».

Οι μεγάλες προσδοκίες τόσο από πλευράς Κυβέρνησης, όσο και από την ίδια την εταιρία για το κοίτασμα, οι προεκλογικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, αλλά και οι ελεγχόμενες διαρροές για πολύ θετικά αποτελέσματα προσέδιδαν «πόντους» εμπιστοσύνης οι οποίοι δεν άφησαν αδιάφορους τους επενδυτές.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η τιμή να αγγίξει τα €14,95 δύο μόλις ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 26 Ιανουαρίου.

Από κει και πέρα η μετοχή πήρε την «κατιούσα», κάτι που μπορεί να αποδοθεί συν τοις άλλοις στην ένταση που επικρατεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την κυπριακή ΑΟΖ όπου η ΕΝΙ φαίνεται ότι έχει επενδύσει πολλά. Συγκεκριμένα, την επομένη των εκλογών, η τιμή της μετοχής πέφτει στα €14,15, για να φτάσει δύο μόλις ημέρες μετά στα €13,75.

Ακολουθεί μικρή άνοδος, φτάνοντας στις 7 Φεβρουαρίου στα €13,98 για να πάρει και πάλι τον κατήφορο κλείνοντας χθες 13 Φεβρουαρίου στα €13,35 τιμή που αποτελεί χαμηλό 6μήνου.

Μπορεί η μετοχή της ΕΝΙ να μην εξαρτάται πλήρως από τις εξελίξεις στην περιοχή, ωστόσο μια σειρά από «κυπρογενείς» παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών και άρα την αξία της μετοχής.

Από τη μια οι εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, οι παράτυπες οδηγίες προς ναυτιλωμένους του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στις γεωτρήσεις, η έντονη επιθετικότητα με περιστατικά όπως ο αποκλεισμός του γεωτρύπανου από πολεμικά πλοία πριν πραγματοποιήσει ρίξει τρυπάνι στον στόχο και από την άλλη οι ενδείξεις στο Αιγαίο για κλιμάκωση της έντασης με συνεχείς εναέριες παραβιάσεις και εμβολισμό ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό, λειτουργούν σαφώς ανασταλτικά.

Πόσο μάλλον όταν στην συνάρτηση κραταιό ρόλο παίζει η απρόβλεπτη συμπεριφορά της χώρας, η εισβολή στο Αφρίν και οι πολεμικές επιχειρήσεις, το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει με τις ΗΠΑ, αλλά και η μουδιασμένη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει να παρακολουθεί τα γεγονότα εκ του μακρόθεν.

Τέλος, το γεγονός ότι γεωτρύπανο έχει ήδη προγραμματίσει έρευνες στη θάλασσα του Μαρόκο εντός Μαρτίου πιέζει τις καταστάσεις, με τα στελέχη της εταιρίας να δηλώνουν ότι το Saipem12000 δεν πρόκειται να μείνει για πάντα στην Κύπρο, δίνοντας το μήνυμα ότι αν η κρίση στο τεμάχιο «3» δεν λήξει σύντομα η εταιρία προτίθεται να το αποσύρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα