Καθορισμός κοινών γραμμών σε εκδήλωση για πνευματικά δικαιώματα στη Λευκωσία

Εκδήλωση με θέμα «Πνευματικά Δικαιώματα – Χρήση Έργων από Επιχειρήσεις και Καταστήματα: Ανοικτή Συζήτηση για τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές», που διοργάνωσαν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ και CNR, που εκπροσωπούν δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (δισκογραφικές εταιρείες,  τραγουδιστές, μουσικούς και ηθοποιούς), διοργανώθηκε την Τετάρτη, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, καλλιτέχνες, νομικοί, ακαδημαϊκοί, ιδιοκτήτες και

εκπρόσωποι ΜΜΕ, αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφόρων επηρεαζόμενων, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν σε κοινές γραμμές σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα και να γίνεται δίκαιη και ορθή χρήση έργων από την επιχειρηματική και όχι μόνο κοινότητα.

Με στόχο την ενημέρωση των χρηστών για το νομοθετικό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει σήμερα, οι οργανισμοί ενημέρωσαν τους ενδιαφερομένους για το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στην Κύπρο σε σχέση με την υποχρέωση καταβολής αμοιβών για τη χρήση των έργων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και τυχόν προτάσεις βελτίωσης, αλλά και για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τον λόγο για να μιλήσουν για τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς σε μια σειρά από ανοιχτές, εποικοδομητικές συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του γεγονότος, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης διεξήχθησαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με την πρώτη να αφορά στον ρόλο του Κράτους, της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Στα θέματα προς συζήτηση, ήταν και ο καθορισμός των αμοιβολογίων που απασχόλησε το συνέδριο σε ξεχωριστή ενότητα. Ακολούθησε πάνελ που ανέλυσε τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ δικαιούχων και χρηστών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Μάριος Παναγίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου, Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας και ο Σώζος – Χρίστος Θεοδούλου, MLaw / D.E.A., Δικηγόρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Προηγήθηκε ο χαιρετισμός της Πολύμνιας Λευτέρη, Δικηγόρου, Ιδρυτικού μέλους της Ένωσης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Κύπρου) και μέλους της Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Την εισαγωγή έκανε η Συντονίστρια και Επιστημονική Σύμβουλος του Συνεδρίου, Ειρήνη Σταματούδη, Ll.M., Ph.D. Καθηγήτρια Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα