Καθησυχάζει το Γενικό Χημείο για κατάλοιπα ζιζανιοκτόνων

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους, Δρ. Στέλιος Γιαννόπουλος, σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στην Κύπρο για κατάλοιπα ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή εκδηλώνονται αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απόφαση να ανανεωθεί η άδεια χρήσης της γλυφοσάτης, ενός ζιζανιοκτόνου για το οποίο οι απόψεις διίστανται.

Ο κ. Γιαννόπουλος εκφράζει εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΑΑΤ), για τη σύσταση που εξέδωσε

αναφορικά με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την ανανέωση χθες της άδειας της γλυφοσάτης στην ΕΕ για άλλη μια πενταετία.

Κατά την ΕΑΑΤ, είναι απίθανο η γλυφοσάτη να προκαλεί κίνδυνο καρκινογένεσης στον άνθρωπο, άποψη με την οποία διαφωνεί ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC).

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα και 7 ακόμη κράτη μέλη τάχθηκαν τη Δευτέρα κατά της ανανέωσης, ωστόσο η άδεια εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της ΕΕ για Φυτά, Ζώα και Ζωοτροφές με τις θετικές ψήφους 18 κρατών μελών και μία αποχή.

Οργανώσεις πολιτών για την ασφάλεια τροφίμων, που κινητοποιήθηκαν για την απαγόρευση της γλυφοσάτης, εξέφρασαν από την πλευρά τους απογοήτευση, κάνοντας λόγο για «οικολογική καταστροφή».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους διενεργεί ελέγχους για τα επίπεδα γλυφοσάτης στα τρόφιμα, όπως κάνει και για άλλα ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα.

«Σπάνια βρίσκουμε δείγματα τα οποία έχουν γλυφοσάτη και όσες φορές έχουμε βρει, ήταν αρκετά πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος γίνεται με τελευταίου τύπου μηχανήματα, ενώ το ζιζανιοκτόνο εντοπίζεται κυρίως σε γεωργικά προϊόντα όπως το σιτάρι.

Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν επίσης καθησυχαστικός όσον αφορά γενικότερα τους ελέγχους στα τρόφιμα στην Κύπρο, λέγοντας ότι υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Κύπρος είναι πρώτη στους ελέγχους στα τρόφιμα, ενώ το σχετικά μικρό μέγεθος της επικράτειας συμβάλει στο να γίνονται καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων», καθώς «γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά» είπε αναφερόμενος στη σύστασή της για τη γλυφοσάτη. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, για να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΑΑΤ «δεν θα υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος».

Πρόσθεσε ότι όλα τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα έχουν τους κινδύνους τους, αλλά για να δοθεί η άδεια σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Χημείου, είπε εξάλλου ότι αρκετούς ελέγχους για τη γλυφοσάτη έχει διενεργήσει και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνου της Γερμανίας (BfR), από τους πλέον σοβαρούς οργανισμούς στον τομέα. Γνωρίζοντας την ποιότητα της δουλειάς τόσο της ΕΑΑΤ, όσο και του BfR, «θεωρώ ότι υπάρχει ασφάλεια», κατέληξε.

Το ιστορικό της έγκρισης του ζιζανιοκτόνου στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η γλυφοσάτη εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2002, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα ζιζανιοκτόνα.

Μεταξύ 2012 και 2015 έγινε εκτεταμένη επιστημονική ανάλυση από τα κράτη μέλη και την ΕΑΑΤ σύμφωνα με τους κανόνες για την ανανέωση της άδειας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Η ΕΑΑΤ δημοσίευσε τα συμπεράσματά της μετά την αξιολόγηση, τον Οκτώβριο του 2015, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η γλυφοσάτη είναι απίθανο να προκαλεί κίνδυνο καρκινογένεσης στον άνθρωπο».

Στις αρχές του 2016, η Κομισιόν πρότεινε στα κράτη μέλη να ανανεώσουν την άδεια της γλυφοσάτης, όμως δεν υπήρξε αρκετή στήριξη, είτε υπέρ είτε κατά αυτής της πρότασης.

Λόγω της διάστασης απόψεων που εκφράστηκαν αφενός από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο – μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – και αφετέρου από την ΕΑΑΤ, κρίθηκε σκόπιμο να τοποθετηθεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Στις 29 Ιουνίου 2016 η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ψηφίσουν επί τους θέματος της ανανέωσης της άδειας, χωρίς να υπάρξει πλειοψηφία. Ως εκ τούτου δόθηκε παράταση έξι μηνών από τη λήψη της τοποθέτησης του ECHA, η οποία κοινοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2017. Ως εκ τούτου, η άδεια για τη χρήση της γλυφοσάτης στην ΕΕ έληγε στις 15 Δεκεμβρίου.

Η τοποθέτηση του ECHA ήταν παρόμοια με αυτή της ΕΑΑΤ, κάνοντας λόγο για έλλειψη αποδείξεων που συνδέουν τη γλυφοσάτη με τον καρκίνο, στη βάση της υπάρχουσας πληροφόρησης. Ως εκ τούτου, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο είναι ο μοναδικός οργανισμός με αποκλίνουσα άποψη.

Ακολούθησε σειρά συνεδριάσεων με τα κράτη μέλη να υπερψηφίζουν τελικά την ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης για πέντε χρόνια, με ειδική πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για τα Φυτά, τα Ζώα και τις Ζωοτροφές, στις 27 Νοεμβρίου.

Αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η οργάνωση πολιτών για την ασφάλεια των τροφίμων “Slow Food International” κάνει λόγο για «οικολογική καταστροφή». Αποδεικνύεται, προσθέτει, από την ψηφοφορία ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν σέβονται τις επιθυμίες των πολιτών τους, που θα ήθελαν να μπει ένα τέλος στη χρήση αυτού του ζιζανιοκτόνου.

Ο Κάρλο Πετρίνι, Πρόεδρος του “Slow Food International” αναφέρει ακόμη ότι η απόφαση «έθεσε τη λογική του κέρδους πάνω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων».

Λέει τέλος ότι δεν θα σταματήσει η εναντίωση στη χρήση της γλυφοσάτης, μέσα από την άσκηση πίεσης στις Κυβερνήσεις για απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου μετά το πέρας της πενταετίας.

Το γεγονός κινητοποίησε το περασμένο καλοκαίρι αρκετές ομάδες πολιτών, που μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε λιγότερο από πέντε μήνες ένα εκατομμύριο υπογραφές. Η #StopGlyphosate αποτέλεσε την τέταρτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και στηρίχθηκε από έναν συνασπισμό 100 και πλέον οργανώσεων, με συντονιστή την οργάνωση WeMove.EU.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα