Καθεστώς προστασίας 7.500 Σύρων προσφύγων από την Κύπρο

Η Συριακή κρίση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη.

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από από την κατάσταση.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, «η Κύπρος έχει αποδώσει μέχρι σήμερα καθεστώς προστασίας σε 7500 περίπου άτομα. Σε 1065 άτομα αποδόθηκε το “καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα”, ενώ σε πέραν των 6500 ατόμων αποδόθηκε το καθεστώς

της «συμπληρωματικής προστασίας», στην συντριπτική πλειοψηφία σε άτομα από την Συρία. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν επίσης ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου άλλες 2300 περίπου αιτήσεις».

Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν από τον υπουργό εσωτερικών κατά την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας που διοργάνωσε η Μονάδα Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπουργού Εσωτερικών, στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

«Κάτι από το οποίο οφείλουμε να προβληματιστούμε είναι και η τάση των μεταναστευτικών ροών. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι από τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι σήμερα, έφτασαν στην Κύπρο 1400 άτομα μόνο με πλοιάρια, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός αιτητών καταφθάνουν και από τα κατεχόμενα. Τον περασμένο Αύγουστο η αύξηση των αιτήσεων για άσυλο ήταν 61% σε σχέση με πέρυσι».

Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 οι Ευρωπαϊκοί πόροι στην Κύπρο είναι αυξημένοι κατά 25% και αγγίζουν τα 82 εκ. ευρώ. Αξιοποιούνται για την υλοποίηση έργων στη βάση 2 εθνικών προγραμμάτων που σχετίζονται με άσυλο, υποδοχή, μετανάστευση, την ένταξη στην τοπική κοινωνία και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών. Το δεύτερο σχετίζεται με την εσωτερική ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα