Κατεχόμενα/Κορωνοϊός:«Τελειώνουν τα χρήματα» - Τρύπα 2 δις & ενίσχυση Τουρκίας

Υπό τον τίτλο «Αναζητούνται δύο δισεκατομμύρια», η   τ/κ εφημερίδα «Diyalog»  γράφει σήμερα ότι η συνάντηση που πραγματοποίησε χθες η «κυβέρνηση» με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα οικονομικά μέτρα δεν τελεσφόρησε.

Σύμφωνα με την μετάφραση του ΓΤΠ,  ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουντρέτ Όζερσαϊ συζήτησαν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων «πακέτο οικονομικών μέτρων», όμως δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Μερικοί πολιτικοί αρχηγοί

εξέφρασαν την γνώμη ότι οι ανάγκες του για αυτή την χρονιά θα είναι γύρω στα δύο δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες και πρόσθεσαν ότι είναι αναγκαίο πλέον αυτή η βοήθεια να έλθει από την Τουρκία. 

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Τατάρ ανέφερε ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μέτρα, ενώ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι δεν τους παρουσιάστηκε οποιοδήποτε λεπτομερές πρόγραμμα για μέτρα.

Ενώ ο αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP) Γιενάλ Σενίν ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσό των 500 εκατομμύριων τουρκικών λιρών, που είναι απαραίτητο για τους μισθούς», ο αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να παραχωρήσει τώρα το ποσό των 400 εκατομμυρίων τουρκικών λίρων που προοριζόταν για την ΤΔΒΚ». Υπενθυμίζοντας τα κονδύλια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχει πάρει πρωτοβουλία για να εξασφαλισθούν κονδύλια από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε από την «κυβέρνηση» να στηρίξει τον Ακιντζί  για να επωφεληθούν από αυτά τα ταμεία. Πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία θα συμβάλλει, πρέπει να συμβάλει τώρα».

Ο αρχηγός του κόμματος της Αναγέννησης (YDP) Ερχάν Αρικλί ανέφερε ότι «θέλουν από την κυβέρνηση ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».

Παράλληλα  η Yeni Bakış (23.03.20), υπό τον τίτλο «Τα χρήματα τελείωσαν», γράφει ότι ο Τατάρ σε δηλώσεις στην εφημερίδα, είπε ότι «τα χρήματα έχουν τελέψει και οι πολίτες ακόμη περιμένουν να πληρωθούν για τον 13ο μισθό τους», προσθέτοντας ότι σίγουρα θα γίνουν αποκοπές.

Σχολιάζοντας την οικονομική βοήθεια που στάλθηκε από την Τουρκία, ο Τατάρ ανέφερε ότι τα 72 εκατομμύρια τουρκικές λίρες που στάλθηκαν από την Τουρκία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν είναι αρκετά και εξήγησε ότι πρέπει να πληρώσουν 500 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε μισθούς. Επανέλαβε ότι «σίγουρα θα γίνουν αποκοπές, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτό το κράτος στα πόδια του».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες και ότι ετοιμάζεται ένα λεπτομερές οικονομικό πακέτο, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Εντομεταξύ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για θέματα Κύπρου Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε, σύμφωνα με την Halkın Sesi (22.03.20),  ότι μέσα στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού, στάλθηκε σε πρώτη φάση οικονομική βοήθεια ύψους 72 εκατομμύρια τουρκικές λίρες στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει μετάφραση του ΓΤΠ, σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Οκτάι δήλωσε: «Η Τουρκική Δημοκρατία στηρίζει με κάθε απαραίτητο τρόπο την ΤΔΒΚ και τους ομοεθνείς της στο νησί. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, έχει σταλθεί, σε πρώτο στάδιο, οικονομική βοήθεια 72 εκατομμυρίων τουρκικές λίρες για τις επείγουσες ανάγκες στην ΤΔΒΚ. Επιπρόσθετα, οι λεπτομερείς εργασίες μας συνεχίζονται για να επωφεληθεί η ΤΔΒΚ από ένα παρόμοιο πακέτο σε σχέση με το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος μας πρόσφατα. Θα συνεχίσουμε, όπως πάντα, να βρισκόμαστε στο πλευρό των ομοεθνών μας στην ΤΔΒΚ και σ’ αυτή την περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού».

Keywords
Τυχαία Θέματα