Κατεχόμενα:Για παρεμβάσεις Τουρκίας και «πρόωρες εκλογές» μιλά η αντιπολίτευση

Η Kıbrıs γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε πριν τις «εκλογές» κάποιοι γύριζαν τα χωριά και έλεγαν ότι η Τουρκία δεν θέλει το CTP και ότι οι ίδιοι θα συστήσουν τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Μιλώντας μετά από συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας» και του κεντρικού συμβουλίου του κόμματός του, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε και τα εξής:

«Εκείνοι που το έκαναν αυτό ήταν εκείνοι που ήξεραν την παρέμβαση στο δικό τους συνέδριο και την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές.

Στο σημείο που ήρθαμε τώρα επαναλήφθηκε η διαδικασία της παρέμβασης. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε ανοικτά. Τόσο ανοικτά που ο υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του UBP Φαϊζ Σουτζούογλου ότι ‘η Τουρκία δεν θέλει να δουλέψει μαζί σου’. Αυτό γράφτηκε στον Τύπο και κανείς μέχρι τώρα δεν το διέψευσε. Επομένως καταγράφηκε επισήμως η παρέμβαση».

Ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτός που θα δώσει την λύση σε όλα αυτά είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτή την κρίση δεν θα ήθελαν να ασχοληθούν με «εκλογές», όμως ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει υποχρέωση να βγει χωρίς καμία παρέμβαση με την δική του βούληση από αυτό το χάος που δημιουργήθηκε.

Σημείωσε ότι είναι νωρίς να λεχθεί κατά όσον θα βγουν από αυτό το χάος με «κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές» και πρόσθεσε ότι αν είναι να αντιταχθούν στις παρεμβάσεις, πρέπει να αντιταχθούν στις παρεμβάσεις παντού.

Επισημαίνοντας ότι οι διαστάσεις των παρεμβάσεων μεγαλώνουν καθημερινά, ο Έρχουρμαν είπε ότι όταν λέτε πως «η Τουρκία αγαπά πιο πολύ εμένα» ετοιμάζετε το έδαφος για τις παρεμβάσεις και στο τέλος δέχεστε εσείς τις παρεμβάσεις.

Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι παίζεται ένα παιχνίδι, ότι παράγει συνεχή αστάθεια ένα «κυβερνητικό μοντέλο» με επικεφαλής το UBP που δεν έχουν τέλος οι εσωκομματικές του αντιπαραθέσεις και ότι πρέπει να συσταθεί μια «κυβέρνηση» ευρείας κοινωνικής συναίνεσης από όλα τα κόμματα που δεν θα έχει επικεφαλής το UBP και θα οδηγήσει την «χώρα» σε «πρόωρες εκλογές». 

Σημείωσε ότι πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων, να αξιολογήσουν καλά την κατάσταση και ότι είναι αναπόφευκτο να απαλλαγεί η πολιτική από τον άξονα «αξιώματα - συμφέρον» και να εγκατασταθούν σε σωστή βάση οι σχέσεις με την Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν σχηματίστηκε η «τεχνητή κυβέρνηση» υπό τον Ερσάν Σανέρ με την στήριξη τριών «βουλευτών» που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από το ΗΡ, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι εκείνοι που στο παρελθόν είχαν παραδώσει τα κλειδιά του κόμματός τους, εκείνοι που αντί να λαμβάνουν τις δικές του αποφάσεις ψάχνουν στήριξη από αλλού, σήμερα βρίσκονται στη θέση του «με βρήκε ό,τι έκανα».

Στο μεταξύ, η Diyalog (02.05.22) γράφει ότι μιλώντας κατά το 55ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε στην διάλυση της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP και είπε ότι η «χώρα» βρίσκεται σε «χαοτικό περιβάλλον» και «εκεί που τελειώνουν τα λόγια», κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα έξωθεν παρεμβάσεων. Ειδικά αυτά που ζήσαμε πρόσφατα είναι ακριβώς αυτό. Αυτά που ζούμε είναι πολύ θλιβερά, πολύ στενάχωρα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε. Υποχρεούμαστε να αντιδράσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα Για, Τουρκίας,katechomena gia, tourkias