Κατεχόμενα: Υποχρεωτικό μετά τις 20 Αυγούστου το «Ada Pass»

Η Kıbrıs (16.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ότι, παράλληλα με την αύξηση των τεστ και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή εντός της «χώρας» το σύστημα «Ada Pass» για να εξασφαλίσουν τόσο τους εργοδότες όσο και τους πελάτες αντί να προχωρήσουν στην λύση του εγκλεισμού ή σε λήψη αυστηρότερων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, σύμφωνα με το ΓΤΠ. 

Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων

ΤΑΚ, ο Ουστέλ είπε ότι σύμφωνα με νέες αποφάσεις που έλαβε η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που καθορίστηκαν από το «υπουργείο» του πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα «Ada Pass» μέχρι την Παρασκευή 20 Αυγούστου. Σημείωσε ότι από αυτή την ημερομηνία θα είναι η υποχρεωτική η χρησιμοποίηση του «Ada Pass» για να εισέρχεται κάποιος στις εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και με κλείσιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με τον Ουστέλ, τα άτομα που επιθυμούν να εισέρθουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες καθορίστηκαν λαμβανομένων υπόψη των χώρων που παρατηρούνται οι περισσότερες μολύνσεις, θα πρέπει να περνούν στο σύστημα τον κωδικό QR που βρίσκεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή στο τεστ PCR τους. Είπε ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι η παρεμπόδιση των μολύνσεων.

Ο λεγόμενος υπουργός ανέφερε ότι από τις 16 Αυγούστου άρχισαν να εμβολιάζουν σε πέντε κέντρα άτομα ηλικίας 12-18 χρόνων και να κάνουν σε 38 κέντρα εμβολιασμού την τρίτη δόση σε άτομα άνω των 55 χρόνων, χωρίς ραντεβού.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα τεστ PCR οι φοιτητές και οι «πολίτες» που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ο Ουστέλ σημείωσε ότι πρότειναν κάποια πράγματα στην Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας και περιμένουν απαντήσεις εντός των προσεχών ημερών.

Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του «υπουργείου» για την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 8 Αυγούστου, στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών νοσηλεύτηκαν 9,000 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 5,800 ήταν άνδρες και 3,200 γυναίκες.

Οι 4,928 από τους νοσηλευθέντες ήταν «πολίτες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», οι 3,000 πολίτες της Τουρκίας και οι 1,072 πολίτες τρίτων χωρών.

Είμαστε κοντά σε λύση, λέει ο Ολγκούν

Η Yeni Düzen (14.08.21) γράφει ότι έγινε το πρώτο βήμα προς επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον Covid-19 με την δημιουργία μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Κυπριακή Δημοκρατία για καταχώρηση των στοιχείων των ενδιαφερόμενων πολιτών, όμως ακόμα δεν υπήρξε καμία ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος πάνω στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέλαβε την θέση της σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον Covid-19 (Safe Pass) και ζήτησε την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται στα κατεχόμενα. Η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας στα κατεχόμενα δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος, «διατηρώντας τις πολιτικές μας θέσεις και τα δικαιώματά μας», αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά δεν απάντησε στους ισχυρισμούς που προβάλλονται ότι δεν μοιράζεται τα δεδομένα της με τον «νότο», όπως χαρακτηρίζονται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η λεγόμενη προεδρία πρότεινε καταχώρηση των δεδομένων από  το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που θα εκδίδει το λεγόμενο υπουργείο υγείας σε διεύθυνση που θα καθοριστεί εκ μέρους της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, φέροντας ως παράδειγμα τις πρακτικές του EU Safe Pass και του «Ada Pass» [που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στα κατεχόμενα].

Αναφέροντας ότι διεξάγεται «πολυμερής διπλωματία» με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους, η «προεδρία» υποστήριξε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ή το ψηφιακό «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που εκδίδεται από το λεγόμενο υπουργείο υγείας του καθεστώτος για καταγραφή όσων έχουν εμβολιαστεί στα κατεχόμενα, προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας, Εργκιούν Ολγκούν, ανέφερε στην εφημερίδα ότι αυτή την στιγμή δεν βρίσκονται σε σημείο να μπορούν να προβούν σε δήλωση για το θέμα, όμως υπάρχουν «εποικοδομητικές εξελίξεις». Είπε ότι συνομιλούν τόσο με τους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας όσο και με την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Σημείωσε και τα εξής:

«Η πρωτοβουλία σε σχέση με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια από τις λύσεις που προσπαθούμε να βρούμε σε συνεργασία με τον νότο. Το αποτέλεσμα ακόμα δεν έφτασε σε σημείο να είναι ξεκάθαρο για να γίνει δήλωση, όμως πλησιάσαμε πολύ στη λύση. Υπολογίζεται ότι εντός μερικών ημερών θα προβούμε σε ξεκάθαρη και επίσημη δήλωση».

Ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Τζενκ Σοϊντάν, ανέφερε στην εφημερίδα ότι παρακολουθούν τις συνομιλίες που διεξάγονται μέσω της «προεδρίας» και ότι ακόμα δεν έλαβαν ενημέρωση εκ μέρους της.

Η αγγλόφωνη Cyprus Today (14.08.21) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση με την ονομασία «Direct Flights to North Cyprus» (DNF Cyprus) προέβη σε έκκληση να σταματήσει η «προκατάληψη» που όπως ισχυρίστηκε εφαρμόζεται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου με την μη αναγνώριση των πιστοποιητικών τεστ PCR που παραχωρούνται από το λεγόμενο υπουργείο υγείας του κατοχικού καθεστώτος. Επισημαίνοντας την δυσκολία να ταξιδεύουν οι Τουρκοκύπριοι στο Ηνωμένο βασίλειο μέσω Τουρκίας, η οποία βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» των Βρετανών λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδέχεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδει το κατοχικό καθεστώς για σκοπούς ταξιδιού χωρίς καραντίνα, όπως ισχύει για τους πολίτες που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία δήλωσε στην εφημερίδα ότι γνωρίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα και ζήτησαν διευκρινίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βρετανός εκπρόσωπος συμβούλευσε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν μέσω Λάρνακας ή Πάφου να επικοινωνούν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία σε περίπτωση που έχουν ερωτήματα ή ανησυχίες.

Διαβάστε επίσης: Επιμένει ο Τατάρ: «Δεν θα παραμείνει κλειστό άλλα 47 χρόνια το Βαρώσι»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα, Υποχρεωτικό, 20 Αυγούστου, Ada Pass,katechomena, ypochreotiko, 20 avgoustou, Ada Pass