Κατεχόμενα: Το μπλόκο στα Κόκκινα έφερε αντιδράσεις

Η εκδήλωση στα Κόκκινα και οι αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς για το θέμα της διεξαγωγής παράνομων εκλογών πριν τον Απρίλιο, τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους κατοίκους της περιοχής Πύλας – Περγάμου λόγω του οδοφράγματος, αλλά και η περίπτωση του 22χρονου ο οποίος διαγνώστηκε από μικρός με σοβαρή δυσπλασία του εγκεφάλου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η Τηλλυρία μετά τις τουρκικές ναπάλμ (βίντεο)

Η εφημερίδα «Αφρίκα»

(Αφρική), με τίτλο «Απερίσκεπτη κατανάλωση», αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της «κεντρικής συνεργατικής τράπεζας» και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μετά τις κατηγορίες του ΡΤΚ εναντίον της τράπεζας για αλόγιστη χρήση των εξουσιών της υπέρ των συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στα Κόκκινα, στην παρουσία και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, η εκδήλωση τιμής των «πολεμιστών της αντίστασης». Αναφορά γίνεται και στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε η ομάδα κατά της δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Άκκογιου της Τουρκίας. Η εκδήλωση έγινε έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν μπορεί να αγνοηθεί η ΤΔΒΚ», αναφέρεται στην ομιλία του Μουσταφά Ακιντζί στα Κόκκινα, στην οποία είπε ότι μπορεί να μην αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία δεν θα μπορεί να αγνοηθεί. Αλλού γράφει ότι οι «βουλευτές», που είναι και ιατροί, δεν υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και να επιλέξουν μετά και την εφαρμογή της «νομοθεσίας» περί δεύτερης εργασίας για τους ιατρούς, γεγονός που άρχισε να προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Αγώνας επιβίωσης σε ένα μικρό δωμάτιο», αναφέρεται στην περίπτωση του 22χρονου Ιλκσέν, ο οποίος στην ηλικία των τριών χρόνων διαγνώστηκε με σοβαρή δυσπλασία του εγκεφάλου, τον φροντίζει η μητέρα του, ενώ ο πατέρας του τους έχει εγκαταλείψει πριν από χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρεται στα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας και στα παράπονα που έχουν για τη μη στήριξη της «κυβέρνησης». Αναφορά γίνεται και στη μετάβαση Τ/κ στα Κόκκινα για τις εκδηλώσεις για την 53η επέτειο της «αντίστασης» και στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο οδόφραγμα του Λιμνίτη. Γράφει αλλού ότι σε δέκα μέρες φυλάκιση καταδικάστηκε γυναίκα, η οποία κρίθηκε ένοχη για κακοποίηση του συζύγου της.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ταλαιπωρία στο Πέργαμος», γράφει ότι οι κάτοικοι της περιοχής Περγάμου – Πύλας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται στο οδόφραγμα, αφού υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αλλού γράφει ότι ο «δήμος» κατεχόμενης Γιαλούσας, δεν περιμένει την ανταπόκριση του «τμήματος οδικών έργων» για να διορθώσει τα προβλήματα στους δρόμους και έτσι αποφάσισε να κλείσει τις λακκούβες στους δρόμους με ό,τι διαθέτει, δηλαδή με μπετόν αντί με άσφαλτο. Γράφει, ακόμα, ότι συνεχίζουν οι κάτοικοι που διαμένουν στην αγροτική περιοχή του κατεχόμενου χωριού Μιάς Μηλιάς να μην έχουν νερό στα σπίτια τους, αφού οι «αρμόδιες υπηρεσίες» δεν έχουν ολοκληρώσει εδώ και πέντε χρόνια το σύστημα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πριν τον Απρίλιο», αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο «υπουργός» οικονομικών και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, «πρόωρες εκλογές» δεν μπορούν να γίνουν πριν τον Απρίλιο του 2018, ενώ αναμένεται η συζήτηση για τροποποίηση της σχετικής «νομοθεσίας» να γίνει εντός των επόμενων μηνών.

Γράφει, ακόμα, ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του, ζητεί την παραίτηση των μελών του «διοικητικού συμβουλίου» της «κεντρικής» συνεργατικής τράπεζας μετά και τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν παρατυπίες και παρανομίες. Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση του ύποπτου θανάτου 37χρονης τον Δεκέμβριο του 2016 και γράφει ότι η 11χρονη κόρη του ζεύγους μίλησε, μετά από θεραπεία με ψυχιάτρους, με την «αστυνομία», στην οποία ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο πατέρας της και σύζυγος του θύματος, είναι ο θύτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα