Κατεχόμενα: Συνεχίζεται ο σάλος για τη μη αλλαγή ώρας

Συνεχίζονται οι επικρίσεις στα κατεχόμενα για την μη αλλαγή της ώρας, παρά το γεγονός ότι επισήμως η «κυβέρνηση» δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα. Στον τ/κ Τύπο γίνεται αναφορά επίσης στην ιστορία ενός άνδρα από την Παλαιστίνη, με τ/κ καταγωγή, που ήρθε να βρει τους συγγενείς της μητέρας του. Αναφορά γίνεται και στην οικονομία και τι πιστεύουν οι Τ/κ γι’ αυτή, αλλά και το γεγονός ότι η περιβόητη «δημόσια παραλία» Δερύνειας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που τελεί υπό τη διαχείριση του στρατού, τελικά θα κλείσει για μερικές μέρες λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αποσάθρωση στα χνάρια της Τουρκίας», γράφει ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της μη αλλαγής της ώρας, αλλά ο Σερντάρ Ντενκτάς, «αναπληρωτής πρωθυπουργός», δεν βρίσκει το θάρρος να βγει δημοσίως και να διαφοροποιηθεί από την «κυβέρνηση», παρά το γεγονός ότι όλη σχεδόν η κοινωνία αντιτίθεται στη «σαουδική ώρα». Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα της Γκάρντιαν, σύμφωνα με το οποίο τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους φεύγουν από τη Συρία και πάνε στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι θρησκευτικοί λειτουργοί (ιμάμηδες) ζητούν όπως ο Ταλίπ Αταλάι παραμείνει στη θέση του μουφτή και του «υπουργού θρησκευμάτων».

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εάν θέλουν οι πλευρές εγώ είμαι έτοιμος», αναφέρεται στη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι σε περίπτωση που οι πλευρές στην Κύπρο θελήσουν επανέναρξη των συνομιλιών, ο ίδιος είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει προς τον σκοπό αυτό τις καλές του υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι 3.151 θέσεις στα «πανεπιστήμια» έμειναν άδειες.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μια νοσταλγία 86 ετών εκπληρώθηκε», αναφέρεται στην ιστορία του Αλί Αλτζαμάλ, ο οποίος 86 χρόνια μετά που η μητέρα του έφυγε από την Κύπρο για να παντρευτεί στην Παλαιστίνη, χωρίς να επιστρέψει, ήρθε στο νησί και εντόπισε τους συγγενείς της, που είναι η οικογένεια Καράγκιοζλου στη Λεύκα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην απόφαση της «κυβέρνησης» να κλείσει τα καμίνια παραγωγής κάρβουνου αντέδρασε η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής κάρβουνου στα κατεχόμενα, αναγκάζοντας τον «υπουργό περιβάλλοντος» να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στον «πρωθυπουργό». Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από μέρος με δέντρα κοντά στο Βουνό, το οποίο έχει και αυτό μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, χωρίς κανείς να παίρνει μέτρα.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Απαισιόδοξος ο κόσμος για την οικονομία», αναφέρεται στη νέα τριμηνιαία έκθεση του κέντρου εργασιών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS), που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Τ/κ θεωρεί ότι η οικονομία μπορεί να πάει χειρότερα. Αλλού δείχνει τη φωτογραφία ενός ψαρά που κρατά στα δίχτυα του ψάρια και γράφει ότι αυτή τη φορά δεν έπιασε ψάρι μπαλόνι ή λιοντάρι, αλλά τροπικά, που όμως έχουν ωραία γεύση. Σε άλλη φωτογραφία δείχνει ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο και γράφει ότι οι 4 νεαροί ποδοσφαιριστές, ηλικίας 17 και 18 χρονών, που επέβαιναν σε αυτό, γλίτωσαν παρά τρίχα.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Υπάρχει βολή, όχι παραλία», γράφει ότι με επιστολή του προς τον «δήμο» Αμμοχώστου, η διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας» ζητεί όπως η «δημόσια παραλία» Δερύνειας, που άνοιξε φέτος μετά από χρόνια στην περιοχή της περίκλειστης πόλης, παραμείνει κλειστή για το κοινό για 4 μέρες εντός του μήνα, λόγω του ότι θα γίνουν ασκήσεις βολής. Αλλού γράφει ότι άρχισαν οι καμπάνες κινδύνου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μετά και τη δεύτερη κατανομή, 10.474 θέσεις στα «πανεπιστήμια» έμειναν κενές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, μετά τη συνάντησή του με τον Ακιντζί, δήλωσε ότι είναι προϋπόθεση μια μέθοδος συνομιλιών που θα επικεντρώνεται στο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα