Κατεχόμενα: Η σπουδαιότητα της ιθαγένειας, ο νόμος και παιδιά μεικτών γάμων

Η έννοια της ιθαγένειας ανέκαθεν είχε βαρυσήμαντο χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σπουδαίο δείγμα φιλελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας.

Στα νομικά, το δίκαιο της ιθαγένειας παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς ουσιαστικά προσδίδει σε κάποιο πρόσωπο ταυτότητα και παράλληλα το μετατρέπει σε κοινωνό του δικαίου. Σε μία ευρωπαϊκή Κύπρο, στην οποία οι πολίτες της, εκτός από την κυπριακή ιθαγένεια, διατηρούν και την συμπληρωματικού χαρακτήρα ευρωπαϊκή τέτοια, η κυπριακή ταυτότητα γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και σίγουρα περιζήτητη

για κάποιους, καθώς γεννά πληθώρα δικαιωμάτων. Ο όρος αυτός, ο οποίος συναντάται συχνά και ως «υπηκοότητα» (φιλολογικά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την προέλευσή τους, ωστόσο νομικά έχουν την ίδια ακριβώς σημασία),  συζητήθηκε έντονα τελευταίως, εξ αφορμής του ερωτήματος που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ερώτημα αφορούσε στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κομισιόν, για τα παιδιά των μεικτών γάμων στα κατεχόμενα που στερούνται, όπως σημειώνει, της κυπριακής υπηκοότητας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα,katechomena