Κατεχόμενα: «Η ΕΕ ενεργεί ως εκπρόσωπος ε/κ ηγεσίας»

Η ΕΕ έχει καταστεί "δέσμια της 'ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου', την οποία αποδέχτηκε μονομερώς ως μέλος της την 1η Μαΐου 2004, αντίθετα με τα κριτήρια για πλήρη ένταξη, και έκτοτε ενεργεί ως εκπρόσωπος της ε/κ ηγεσίας σε κάθε τι που συμβαίνει κι αφορά την Τουρκία και την Κύπρο», αναφέρει ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα για την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όσον αφορά τις παραγράφους για την Κύπρο

στην έκθεση για το Έγγραφο Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου, η Επιτροπή «έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποστασιοποιημένη είναι από τις πραγματικότητες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε ένα "νέο και ρεαλιστικό όραμα λύσης" για να διασφαλίσει ότι το Κυπριακό, το οποίο συμπλήρωσε την 60η επέτειό του, θα φτάσει σε έναν δίκαιο και μόνιμο συμβιβασμό, παρά την αδιάλλακτη, όπως υποστηρίζεται,  στάση της ε/κ ηγεσίας.

«Λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιβεβαίωσης της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Μπορεί να βρεθεί στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών, με μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης που μπορεί στη συνέχεια να ξεκινήσει. Οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, που επιμένουν σε επανειλημμένα αποτυχημένα και εξαντλημένα μοντέλα, εξυπηρετούν μόνο τη διατήρηση του στάτους κβο», σημειώνεται.

Υποστηρίζεται δε ότι «με τη σημερινή της στάση, η ΕΕ είναι μέρος του Κυπριακού και αποκλείεται να αναλάβει ρόλο σε μια πιθανή διαδικασία για το Κυπριακό».

Η τ/κ πλευρά, συνεχίζει η ανακοίνωση, ποτέ δεν απέφυγε τον διάλογο και την συνεργασία. «Στην πραγματικότητα, υποβάλλαμε συνεχώς προτάσεις για την έναρξη μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών». Προστίθεται ότι στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης, και ενώ η ε/κ πλευρά δεν έχει απαντήσει στη σχετική πρόταση της τ/κ για συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα, στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να κατηγορηθεί η τουρκική πλευρά κι αυτό δείχνει πόσο το έγγραφο αυτό "είναι μακριά από τις πραγματικότητες".

Η «προεδρία» υποστηρίζει ότι το Βαρώσι είναι "έδαφος του ψευδοκράτους" κι έχει "ίσα ιδιοκτησιακά δικαιώματα" στους υδρογονάνθρακες γυρω από το νησί, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ "ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να κυνηγήσει 'μάταια όνειρα'".

Υποστηρίζει επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κράτη με χωριστές διοικήσεις» αναφέροντας ότι το ψευδοκράτος κλείνει φέτος τα 40 του χρόνια και η ε/κ πλευρά θέτει συνεχώς εμπόδια στην προσπάθειά του να έχει σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα.

Υπενθυμίζει δε ότι το 2004 το ψευδοκράτος πήρε το καθεστώς του παρατηρητή στην τότε Ισλαμική Διάσκεψη που σήμερα ονομάζεται Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το 2012 το ίδιο καθεστώς απέκτησε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και το 2022 έγινε μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προώθηση των 'κατοχυρωμένων δικαιωμάτων' μας. Η ΕΕ θα πρέπει να άρει αμέσως την άδικη απομόνωση που επιβάλλει στον τουρκοκυπριακό 'λαό' και δεν θα πρέπει να να εμποδίσει με απειλείς κι εκβιασμούς την φωνή των Τ/κ να ακουστεί στις διεθνείς πλατφόρμες», καταλήγει η «προεδρία».

Επέστρεψε ο Τατάρ από το Ουζμπεκιστάν

Στο μεταξύ επιστρέφοντας χθες βράδυ στα κατεχόμενα από το Ουζμπεκιστάν ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στην Τασκένδη, στο περιθώριο της 16ης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος είναι παρατηρητής, λέγοντας ότι είχε επαφές κατά τις οποίες συζήτησε την αξιοποίηση ευκαιριών για το ψευδοκράτος, ειδικά στον τουρισμό και στην εκπαίδευση, καθώς και το τι μπορεί να γίνει στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας.

Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε πως ο Οργανισμός αφορά συνολικά έναν πληθυσμό πάνω από 500 εκ. και την οικονομική τους συνεργασία και πως αξιοποίησε ο ίδιος τις ευκαιρίες που είχε για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων. Ανέφερε επίσης ότι χαίρεται όταν βλέπει πτυχιούχους «πανεπιστημίων» σε υψηλόβαθμες θέσεις εκεί (στον ΟΙΣ) κι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας για το έντονο ενδιαφέρον και την υποστήριξή του. Υπενθύμισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στη σύνοδο του ΟΙΣ, τόνισε ότι το «μέλος παρατηρητής 'τδβκ' δεν πρέπει να μείνει μόνο του ενάντια στα άδικα εμπάργκο».

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε επίσης ότι συνάντησε τον ΓΓ του ΟΙΣ και τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν.

Ο Τ/κ ηγέτης επέστρεψε στα κατεχόμενα από την Τασκένδη με το προεδρικό αεροσκάφος της Τουρκίας και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποβιβάστηκε στην Άγκυρα, με τον Τατάρ να συνεχίζει μέχρι την κατεχόμενη Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα