Κατεχόμενα: "Πνιγόμαστε στα χρέη" - Κλείνουν επιχειρήσεις

Ποικίλα τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα Νεβρόζ, τα προβλήματα των μικροεπιχειρήσεων, την αύξηση των τροχαίων στα κατεχόμενα, αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε ε/κ εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “1000 `αστνομικοί` για την Νεβρόζ”, γράφει ότι δυναμικά κινητοποιήθηκε η “αστυνομία” κατά τις χθεσινές εορταστικές

εκδηλώσεις με την ευκαιρία της κουρδικής εορτής Νεβρόζ, στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Σημειώνεται ότι πέραν των χιλίων “αστυνομικών” βρίσκονταν στο σημείο της εκδήλωσης, ενώ διενεργούσαν και εξονυχιστικούς ελέγχους στην είσοδο της εκδήλωσης. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Μαρτίου. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδο της.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Πνιγόμαστε στα χρέη”, αναφέρεται σε στοιχεία της “κεντρικής τράπεζας”, σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί τα προσωπικά δάνεια, ενώ κατά τον Δεκέμβριο του 2016 το ποσό των δανείων ανερχότανε περίπου στο ένα δισ. Ευρώ. Αλλού γράφει ότι με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς, εκατοντάδες άτομα μαζεύτηκαν χθες στο κατεχόμενο Τρίκωμο για να εορτάσουν το Νεβρόζ, την κουρδική εορτή που συμβολίζει την έναρξη της άνοιξης και σημειώνεται ότι κατά την εκδήλωση δεν σημειώθηκαν επεισόδια, αλλά πραγματοποιήθηκε σε ειρηνική ατμόσφαιρα. Γράφει ακόμα ότι κατολίσθηση πετρών στον δρόμο κατεχόμενης Λευκωσίας – Κερύνειας έθεσε σε κίνδυνο τους οδηγούς και ότι οι “αρχές” θα πρέπει να πάρουν μέτρα άμεσα για πρόληψη μελλοντικών κατολισθήσεων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Υπερβολική η αντίδραση της τουρκικής πλευράς”, αναδημοσιεύει συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην ε/κ εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, κατά την οποία αναφέρθηκε και στην αντίδραση της τ/κ πλευράς στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι η αντίδραση της ήταν υπερβολική και η οποία προκαλεί πραγματική ζημιά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ανησυχία προκαλεί η αύξηση στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν τέσσερα ατυχήματα, κατά τα οποία τραυματίστηκαν συνολικά εφτά άτομα. Αναφορά γίνεται και σε γραπτή ανακοίνωση του “υπουργού τουρισμού” Φικρί Ατάογλου σχετικά με τη συμμετοχή των κατεχομένων σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες της “κυβέρνησης” για προώθηση του τουρισμού αρχίζει να έχει θετικά αποτελέσματα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ένας ένας κηρύσσει πτώχευση”, αναφέρεται σε δηλώσεις του “προέδρου” του τ/κ συνδέσμου βιοτεχνών Μαχμούτ Κανμπέρ σχετικά με την κατάσταση των μικροεπιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Κανμπέρ, κατά τους τελευταίους 14 μήνες, συνολικά 645 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, ενώ το “κράτος” δεν παίρνει στα σοβαρά την κατάσταση και ούτε παίρνει μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων αυτών. Αναφορά γίνεται και στους εορτασμούς της Νεβρόζ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Γράφει ακόμα ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο “κρατικό χημείο” και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιδιόρθωση των ζημιών επηρεάζει τις υποθέσεις ναρκωτικών που βρίσκονται ενώπιον “δικαστηρίων”, αφού υπάρχει καθυστέρηση στις επιστημονικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη συνέχιση μιας υπόθεσης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Έχει προταθεί συμβούλιο τεχνοκρατών”, αναφέρεται σε συνέντευξη του “υπουργού οικονομικών” Σερντάρ Ντενκτάς στην εφημερίδα, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των “υπηκοοτήτων”, λέγοντας ότι όποιος δικαιούται “υπηκοότητα” θα την πάρει. Αλλού γράφει ότι συνεχίζει ο οικοδομικός οργασμός στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου κάθε δρόμος και κάθε άδειο οικόπεδο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, ενώ τα πολυώροφα κτίρια γίνονται όλο και περισσότερα.

Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται από την αρχαιολόγο Μουγκέ Σεβκέτογλου στην κατεχόμενη Ακανθού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα