Κατεχόμενα: 5 εκατομμύρια μισθό σε συμβούλους φαντάσματα

Ποικίλα θέματα απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στην αύξηση των εγκληματικών ενεργειών στα κατεχόμενα, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Κυπριακό και τις εγγυήσεις, στο έγγραφο με νέα φόρμουλα που αναμένεται να φέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό και σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «20 εκατομμύρια ΤΛ στους συμβούλους», αναφέρεται σε δηλώσεις – καταγγελία του Κουντρέτ Οζερσάι, που αφορά στην καταβολή μισθών

πέραν των 20 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου πέντε εκατ. ευρώ) σε συμβούλους χωρίς αυτοί να εργάζονται είτε να έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Αλλού αναφέρεται στην εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας. Γράφει ακόμα ότι, σε ανακοίνωσή του το «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι με δημοσιεύματα δεν παρουσιάζουν την πραγματικότητα στο νοσοκομείο και πολλές φορές δημοσιεύουν ένα θέμα χωρίς προηγουμενώς να γίνει σωστή δημοσιογραφική έρευνα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τα ΗΕ θα παρουσιάσουν νέα φόρμουλα», γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να έχει στις βαλίτσες του κατά την άφιξή του στο νησί έγγραφα που περιέχουν νέα φόρμουλα που αφορά τη διάσκεψη στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι ο «δήμος» Κιόνελλι, στην προσπάθεια του να προωθήσει το άθλημα του ποδηλάτη, θα πληρώνει την πρώτη δόση για αγορά ποδηλάτου. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του προέδρου του ιδρύματος προώθησης ιατρικού τουρισμού Αχμέτ Σαβασάν σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής και ενός οργανισμού (Σατούρκ) όμοια με αυτά της Τουρκίας, για να προωθηθεί ο ιατρικός τουρισμός στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το φαινόμενο Βεϊσέλ Σαχίν», αναφέρεται στην περίπτωση του Βεϊσέλ Σαχίν, επενδυτή στα κατεχόμενα, του οποίου η τουρκική δικαιοσύνη ζήτησε τη σύλληψη, αφού εναντίον του εκκρεμεί υπόθεση με παράνομα στοιχήματα. Ο Σαχίν πληροφορήθηκε για τη σύλληψη και διέφυγε. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι ακόμα και με μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, ο τουρκικός στρατός και τα δικαιώματα της Τουρκίας δεν θα πάψουν να υφίστανται. Αναφορά γίνεται και στο φεστιβάλ με παραδοσιακά εδέσματα στον κατεχόμενο Κορνόκηπο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Φοβόμαστε να βγούμε στους δρόμους», γράφει ότι έντονη είναι η ανησυχία των Τ/κ για το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς τα εγκλήματα στα κατεχόμενα, ενώ σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, Τ/κ αναφέρθηκαν στην αδράνεια των «αρχών» και στην ανεπάρκειά τους να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας και τα εγκλήματα. Αλλού γράφει ότι η τουρκική καλαθοσφαιρική ομάδα Φενέρμπαχτσε στέφθηκε ψες πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις της η πρόεδρος της «συντεχνίας» ιατρών Σίλα Ουσάρ αναφέρθηκε στις ελλείψεις και σε φάρμακα, αλλά και σε προσωπικό στα «κρατικά» νοσοκομεία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κρίσιμη βδομάδα», αναφέρεται σε διπλωματικές πηγές της δημοσιογράφου Εσρά Αϊντίν, σύμφωνα με τις οποίες εντός της βδομάδας αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η διάσκεψη στη Γενεύη τον Ιούνιο και ότι ο κ. Έιντε θα αποχωρήσει από τη θέση του λόγω υποψηφιότητας του στις εκλογές της χώρας του. Αλλού γράφει ότι σοβαρά τραυματίστηκε 42χρονος επιχειρηματίας όταν έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας που οδηγούσε και προσέκρουσε σε κιγκλιδώματα. Γράφει ακόμα ότι λόγω νέων κανονισμών ασφαλείας που αποφάσισε η Βρετανία και αφορά και τις πτήσεις, έχει επηρεαστεί και η διαδικασία στις πτήσεις από τα κατεχόμενα στη Βρετανία μέσω Τουρκίας με την εφαρμογή περισσοτέρων μέτρων ασφαλείας στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα