Αρχιεπίσκοπος: Ο Λόου ήθελε να κάνει εισφορά - Δεν γνώριζα ότι ήταν 300χιλ

Σήμερα στις 10:30 το πρωί δίνει την δική του κατάθεση  για το θέμα των πολιτογραφήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Η Ερευνητική Επιτροπή καθώς και οι 15 δημοσιογράφοι που παρίστανται πλέον στην δημόσια ακροαματική διαδικασία θα μεταβούν στην Αρχιεπισκοπή ανταποκρινόμενη σε αίτημα του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου εξαιτίας των κινητικών δυσκολιών και προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Οι ερωτήσεις της Επιτροπής

αναμένεται να επικεντρωθούν γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης του Τζόου Λόου μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή (24/1) στην Πάφο ανέφερε, μεταξύ  άλλων, ότι η εισφορά που λήφθηκε από Μαλαισιανό που πολιτογραφήθηκε για την Θεολογική Σχολή δεν έχει δαπανηθεί και ευχαρίστως θα επιστραφεί στην χώρα του αν ζητηθεί.

Μεταξύ άλλων ο Μακαριότατος ανέφερε από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου πως αναμένεται να δώσει την δική του κατάθεση στην Αρχιεπισκοπή λόγω δυσκολίας που αντιμετωπίζει με το πόδι του και με τις μετακινήσεις του, προσθέτοντας ωστόσο πως η δική του υπόθεση είναι πολύ «καθαρή», κατά την έκφρασή του.

Ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, ο οποίος είχε πουλήσει την έπαυλη στον κ. Λόου, η οποία είχε κτιστεί σε οικόπεδο της Αρχιεσπικοπής, του ζήτησε να στείλει ένα σημείωμα στον Υπουργό για να προωθηθεί το θέμα εξασφάλισης διαβατηρίου.

Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που έστειλα επιστολές σε Υπουργούς, ούτε η τελευταία φορά.

Έχουμε συνέχισε, «μια καλή προσέγγιση και με την παρούσα κυβέρνηση αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέροντας ωστόσο πως αυτό, βέβαια, «δεν σημαίνει ότι οσάκις στείλουμε μια επιστολή ο Υπουργός, ή ο Πρόεδρος, θα κάνουν το θέλημα μας».

Όπως ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε, πολλές φορές ακούνε αυτά που τους λένε, αλλά και πολλές φορές απορρίπτουν όταν δηλαδή δεν θεωρούν ότι αυτό που τους λένε πρέπει να γίνει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε πως διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών. Είναι φίλος, είπε, ο Σωκράτης  Χάσικος, σημειώνοντας πως «δεν σημαίνει όταν δεν μας ακούει, είναι εχθρός μας, και όταν μας ακούει, είναι φίλος μας».

Μάλιστα, είπε, όπως είχε πληροφορηθεί, - σημειώνοντας ωστόσο πως μπορεί να κάνει και λάθος, όμως δεν το νομίζει-  «όταν πήρε την επιστολή μου, ήδη είχε δώσει διαβατήριο στον Τζο Λόου, και  δεν περίμενε από μένα αν θα του δώσει ή εάν δεν θα του δώσει».

Για το θέμα της εισφοράς ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο ίδιος αυτόν τον άνθρωπο δεν τον ήξερε, και πως για πρώτη φορά ήταν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης που του είπε επειδή προθυμοποιήθηκε να στείλει κάποιο σημείωμα στον Υπουργό, αυτός επιθυμούσε να κάνει και μια εισφορά στην Αρχιεπισκοπή.

Κατόπιν τούτου, συνέχισε, του ζήτησε να τον προσκαλέσει για φαγητό ώστε να γνωριστούν, όπως και έγινε.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως αν σήμερα δει αυτόν τον άνθρωπο σίγουρα δεν θα τον καταλάβει, αφού τον είδε μόλις τρία τέταρτα και την ώρα του φαγητού.

Μάλιστα, συμπλήρωσε, του είχε αναφέρει πως δεν θα επιθυμούσε εισφορά για την Αρχιεπισκοπή, αφού αυτή πηγαίνει πολύ καλά, αλλά για την Θεολογική Σχολή που δεν είχε ακόμη προλάβει να την προικοδοτήσει. Εξήγησε δε, πως όταν κάνει ένα έργο, του αρέσει να το προικοδοτεί για να στέκει στα δικά του πόδια.  Είπε ακόμη πως τα πρώτα χρόνια δέχτηκε εισφορές από πολλούς, αναφέροντας πως δεν πίστευε ότι θα δώσει αυτού του ύψους το ποσό αλλά εκτιμούσε πως θα του έδιδε 10 με 15 χιλιάδες, όπως έδωσαν και άλλοι.

Διαβάστε επίσης: «Όταν πήρε την επιστολή μου ο Χάσικος, είχε δώσει ήδη διαβατήριο στον Λόου»

Ενώπιον της Ερευνητικής ο Αρχιεπίσκοπος 

ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ECONOMY TODAY 

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για επιστολή του προς τον τότε ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο για έγκριση πολιτογράφησης τριών αιτούντων.

«Θυμάμαι την επιστολή, ο λόγος που το έκανα, ο ντιβέλοπερ που αγόρασε το χωράφι από μας, δεν είχε τα χρήματα για να τιτλοποιήσει το χωράφι. Ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένος να υπογράφει τα έγγραφα ο ίδιος και ήθελε να ξεμπερδεύει από αυτές τις καταστάσεις.

Έχω στείλει πολλές επιστολής σε πολλούς υπουργούς, δεν μπορώ να τις θυμάμαι όλους.

Δεν γνώριζα άλλον πέραν του κ. Λόου, ο ντιβέλοπερ του είπε ότι ήταν δισεκατομμυριούχος.

«Ήθελε να κάνει εισφορά και να τον δει για να φέρει ο ίδιος εισφορά. Επέμενε να έρθει για να φάνε μαζί», είπε ο Προκαθήμενος ενώπιον της ερευνητικής.

«Δεν είχα δει την επιταγή, τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν ήταν ανάγκη να δώσει εισφορά και η Αρχιεπισκοπή δεν είχε τέτοια ανάγκη». Δέχτηκε την εισφορά για την Θεολογική Σχολή, όπως είπε ενώ τόνισε ότι δεν γνώριζε ότι η εισφορά ήταν 300.000 ευρώ.

«Η Τράπεζα δεν δέχτηκε να δώσει την επιταγή στην Θεολογική Σχολή αλλά στην Αρχιεπισκοπή. Κατατέθηκε η επιταγή από την Αρχιεπισκοπή στην Θεολογική.Δεν μας την έδωσε ο κ. Λόου την επιταγή», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος ερωτήθηκε για το αν προέβη σε έλεγχο των αιτούντων πριν την επιστολή.

«Ήταν εντελώς αδύνατο να πραγματοποιήσουμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούσα να απευθυνθώ σε κάποιον για διευκρινήσεις. Δεν είχα εξουσία να αποταθώ στην Ευρώπη ή στην ΚΥΠ.

Ήταν δουλειά του κ. Υπουργού να αποφανθεί αν ήταν κύριοι οι εν λόγω άνθρωποι.Δεν μας ενημέρωσε κάποιος άλλος για αυτούς», απάντησε.

«Ο ντιβέλοπερ θα τους έχτιζε και τους τρεις στο χωράφι που αγόρασε από εμάς. Αν έπαιρναν το διαβατήριο θα εξοφλούσε την έπαυλη μια ώρα ενωρίτερα. Τα ονόματα τα πήρα από τον ίδιο», σημείωσε.

Οι συνομιλίες με Αναστασιάδη

«Πρέπει να κοιτάξουμε τι θα γίνει με την οικονομία, είχα πει του Αναστασιάδη, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Αλλά και τα οπλικά συστήματα πρέπει να πάρουμε μοντέρνα. Αν αυτά τα δύο γίνουν δεν έχουμε να φοβόμαστε από κανένα".

Οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν δύο κράτη, επειδή πολλοί τόποι θέλουν να κάνουν αποσχίσεις.

Εγώ θα σου έλεγα και γω θέλω δύο κράτη αλλά εν θέλουν οι Ευρωπαίοι. Δεν γίνεται έτσι πράγμα όμως. Σήμερα ο Αναστασιάδης δεν θέλει δύο κράτη. Είχε κάνει μία σκέψη», είπε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταθέτει, Ερευνητικής, Αρχιεπίσκοπος,katathetei, erevnitikis, archiepiskopos