Καταστροφή, πένθος κι ερωτήματα μετά το πύρινο μέτωπο στην Αττική

Επανέρχεται η πύρινη κόλαση στην Ελλάδα με το πιο επικίνδυνο μέτωπο να μαίνεται στην Πελοπόννησο.

Είναι η τρίτη μέρα που οι δυνάμεις πυρόσβεσης καταφέρνουν να το ελέγξουν στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο όσο πλησιάζει η νύχτα, λόγω αλλαγής των ανέμων αναζωπυρώνεται.

Παράλληλα με την αναζωπύρωση του μετώπου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, νέο μέτωπο ξέσπασε το απόγευμα στο Λουτράκι, όπου οι κάτοικοι είναι έτοιμοι για σχέδιο εκκένωσης, μέχρι αυτή την ώρα.

Στο τρίτο μέτωπο του νομού Κορινθίας, στο Κιάτο, το

μέτωπο της πυρκαγιάς έχει μερικώς ελεγχθεί. Σε όλες τις περιπτώσεις, στην Πελοπόννησο, φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, υπάρχουν, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Στην Πελοπόννησο στο μεταξύ, βρέθηκε σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει στους ανθρώπους που κατάφεραν να επιστρέψουν σήμερα στα σπίτια τους, μετά τις εκκενώσεις κοινοτήτων κοντά στα Ίσθμια Κορινθίας.

Την ίδια ώρα στην Αττική, το δύσκολο μέτωπο μαίνεται στην Καλλιτεχνούπολη, ενώ συνεχίζεται το έργο πυρόσβεσης στην Κινέττα, όπου επιχειρούν οι 44 Κύπριοι πυροσβέστες, ενώ δύο οχήματα πυρόσβεσης από την Κύπρο ενισχύουν το έργο της πυρόσβεσης στην Αττική.

Στο μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Ρόδο, στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, μετά τη συνδρομή εναέριων μέσων η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί, χωρίς να απειλήσει κατοικημένη περιοχή.

Όσον αφορά στο μακάβριο έργο της καταγραφής νεκρών, επιζώντων και αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ελλάδος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απέφυγε να μιλήσει για αριθμούς θυμάτων στην τελευταία του ενημέρωση, λίγο πριν τις 20:00.

Ωστόσο, οι πηγές της αστυνομίας αναφέρονται σε 81 νεκρούς.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εξακολουθεί να εκφράζει φόβους για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού αυτού, αφού έχουν καταφέρει να ελέγξουν μόλις το 50% των σπιτιών που έγιναν στάχτη στην Αττική, ενώ περίπου 1500 σπίτια έχουν ελεγχθεί.

Όλα θα αποσαφηνιστούν καλύτερα όταν ολοκληρωθεί το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των σορών, ωστόσο σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές μέχρι το Σάββατο. Εκεί θα ξεκαθαρίσει και ο αριθμός με τους Αγνοούμενους, ενώ οι αρχές σταμάτησαν να δίνουν αριθμό αγνοουμένων επίσημα, τα ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης, κάνουν λόγο για περισσότερους από 100.

Δραματικές, εν τω μεταξύ, είναι οι εικόνες στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου προσέρχονται οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων προκειμένου να δώσουν dna. Κάποια στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης με την εν λόγω μέθοδο. Η μέθοδος αυτή θα ακολουθηθεί στο σύνολο των σορών, καθώς οι περισσότερες δεν είναι αναγνωρίσιμες, αλλά και για να εξαλειφθεί η πιθανότητα του λάθους.

Όσον αφορά στους τραυματίες, συνολικά νοσηλεύονται 60 άνθρωποι. Από αυτούς οι 11 είναι σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά με την κατάστασή τους να κρίνεται εκτός κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταστροφή, Αττική,katastrofi, attiki