Καταρτίστηκε σε νέο σώμα η ΠΣΕΜ

Νέο σώμα έχει καταρτίσει σήμερα η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ, αναφέρει πως  με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας των Δημοσίων Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, έχει καταρτιστεί η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) σε σώμα σήμερα, ως εξής: νέος πρόεδρος είναι Λαπήθιος Γιάννης, Τεχνική β’ Λευκωσία, Αντιπρόεδρος: Νικολάου Γιάννος, τεχνική σχολή Λάρνακας, Γραμματέας: Καρολίδης Γιώργος, περιφερειακή τεχνική Αυγόρου, Αμμόχωστος, Ταμίας: Λαμπίδης

Σταύρος, Λύκειο Πόλης Χρυσοχόους, Πάφος

Μέλη είναι: Παλάτος Δημήτρης, Ενιαίο λύκειο Κύκκου Β΄, Λευκωσία, Κουρρή Χιόνα, Τεχνική σχολή Παραλίμνιου, Αμμόχωστος, Μαναμσίδης Βλαδίμηρος, Λύκειο αγίου Νικολάου, Λεμεσός, Αβερκίου Στέφανος, τεχνική σχολή Πάφου, Χαραλάμπους Νικόλας, τεχνική αγίου Λάζαρου, Λάρνακα και ο Χαραλάμπους Δημήτρης, τεχνική Γ΄, Λεμεσός.

«Η ΠΣΕΜ επιδιώκει να διαδραματίσει υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, είτε αυτά αποτελούν θέματα εκπαιδευτικά και μαθητικά είτε κοινωνικά ζητήματα του τόπου. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την μέχρι σήμερα διεκδικητική πορεία της ΠΣΕΜ συνεχίζοντας τους αγώνες για υπεράσπιση του μαθητικού κινήματος, προώθηση των δικαιωμάτων των μαθητών και για τον τόπο γενικότερα», σημειώνει τα ακόλουθα:

1. Πάνω από όλα τα θέματα για εμάς, όπως και για το λαό μας, μπαίνει το Κυπριακό. Στόχος μας είναι το μαθητικό κίνημα να συνεχίσει τον αντικατοχικό αγώνα μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις, για απελευθέρωση και επανένωση, για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

2. Από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι ο αγώνας για ολόπλευρη μόρφωση. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο οι οποίες θα μετατρέψουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα αυξάνοντας το άγχος των μαθητών, τη βαθμοθηρία και τον ατομικισμό.

3. Επιπλέον, για εμάς η παραβατικότητα στα σχολεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι στις προτεραιότητες μας. Για εμάς τα ζητήματα παραβατικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και όχι με τις κάμερες στα σχολεία, τους security, τα μεγάλα κιγκλιδώματα και τα άλλα μέτρα καταστολής που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά απλά μεταφέρουν τη βία εκτός σχολείων.

4. Παράλληλα, θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια συντηρητικοποίησης της μαθητικής στολής. Η χαλάρωση της στολής κερδήθηκε μέσα από πολύχρονους αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε πισωγύρισμα. Η μόρφωση και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης δεν εξαρτώνται από την εμφάνιση μας.

5. Θεωρούμε ότι είναι καιρός, η πολιτεία να επαναφέρει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία στα σχολεία.

6. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξουν οι κανονισμοί λειτουργίας οι οποίοι είναι αντιπαιδαγωγικοί και αντιδημοκρατικοί. Θα αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι απουσίες που δικαιούμαστε μέσα στη σχολική χρονιά και να επαναφερθούν οι δικαιολογημένες απουσίες.

7. Στις προτεραιότητες μας είναι και ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στην εκμετάλλευση του για τα κέρδη των λίγων. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πρώτα και κύρια εμάς τους μαθητές που ζούμε και θα ζήσουμε στο μέλλον τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος.

8. Θα επιδιώξουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς, με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους γονείς, τους καθηγητές και όσους άλλους επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εκπαίδευση.

9. Τέλος, ως ΠΣΕΜ παλεύουμε για ενίσχυση του Οργανωμένου Μαθητικού Κινήματος και του μαθητικού συνδικαλισμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τη φίμωση και την προσπάθεια διάλυσης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Θα αγωνιστούμε για να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΠΣΕΜ, αλλά και το δικαίωμα κάθε μαθητή να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα