Παράνομες μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν στην Κύπρο

Στην καταγγελία ότι πολλοί αγρότες στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου χρησιμοποιούν παράνομη μέθοδο αφαλάτωσης για την παραγωγή αρδεύσιμου νερού, με τις Αρχές να γνωρίζουν αλλά να αδιαφορούν, προχώρησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Περδίκης ανέφερε ότι πρόκειται για μικρές μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες αντλούν νερό από τις υφάλμυρες γεωτρήσεις, το αφαλατώνουν, επιστρέφουν το αλάτι πίσω στο υπόστρωμα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο

πρόβλημα, παράγοντας νερό για σκοπούς άρδευσης.

Παράλληλα, πρόκειται για παράνομο εμπόριο των μονάδων.

Η εν λόγω κατάσταση βρίσκεται, σύμφωνα με τον κο Περδίκη, εν γνώσει του Υπουργείου Γεωργίας, με τον ίδιο να αναφέρει ότι έχει δώσει ακόμα και ονόματα κατασκευαστών και εισαγωγέων των συγκεκριμένων μονάδων, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει συλληφθεί και δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η αφαλάτωση είναι μια πολυδάπανη αλλά αναγκαία πρακτική και θα πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι ανεξέλεγκτα, ενώ πρότεινε να γίνει χρήση της μεθόδου αφαλάτωσης με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, η οποία αποτελεί μια εκ των αρχαιοτέρων μεθόδων αφαλάτωσης.

«Δυστυχώς, στην Κύπρο εφαρμόστηκε η πολυδάπανη κι ενεργοβόρα μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης, η οποία έχει υπόλειμμα αλάτι που επιστρέφει στη θάλασσα, με επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι φέτος η Κύπρος διανύει την τρίτη χρονιά ανομβρίας, με τα αποθέματα στα φράγματα να είναι τα λιγότερα που είχαμε την τελευταία δεκαετία μετά από το 2008, χρονιά όπου η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε να φέρει νερό με δεξαμενόπλοια από το εξωτερικό.

Επισήμανε δε ότι υποχρέωση του Υπουργείου είναι με υπευθυνότητα να μελετήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν και σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τους αγρότες, να καθορίσει πόσο νερό διατίθεται και πώς θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση των σημαντικότερων αναγκών. Σίγουρα οι ανάγκες είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες ποσότητες, για αυτό πρέπει να γίνει μια σωστή ιεράρχηση, είπε.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι φέτος θα υπάρξουν περικοπές στην άρδευση, αλλά όχι στην ύδρευση. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Υπουργός σημείωσε ότι η συμβουλευτική επιτροπή διάθεσης υδάτινων πόρων συμφώνησε σε περικοπές στην άρδευση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα