Καταδίκη Τουρκίας από ΕΔΑΔ για λογοκρισία στον τραγουδιστή Ατίλα Τας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την Τρίτη μία απόφαση κατά της Τουρκίας για την παρατεταμένη κράτηση ενός Τούρκου τραγουδοποιού με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο δήλωσε ότι η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμα του Ατίλα Τας για «ελευθερία και ασφάλεια», καθώς και για «ελευθερία του λόγου» του, κατά τη διάρκεια της 14μηνης κράτησής του με την κατηγορία της «συνδρομής σε τρομοκρατική οργάνωση» και διέταξε τις τουρκικές αρχές να πληρώσουν στον τραγουδοποιό αποζημίωση περίπου 15.000 ευρώ.

Ο Ατίλα Τας καταδικάστηκε

σε φυλάκιση τριών ετών για "εν γνώσει του βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση" τον Ιούλιο του 2016, εννοώντας την οργάνωση FETÖ, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ποπ τραγουδιστής τέθηκε υπό κράτηση για tweets και άρθρα που έγραψε.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, δεν υπήρχαν «γεγονότα ή πληροφορίες που να μαρτυρούν ότι διέπραξε τα εν λόγω αδικήματα» τη στιγμή της κράτησής του.

Ο Τας αντιμετώπισε έως και δύο φορές ισόβια κάθειρξη, έως ότου ένα τουρκικό δικαστήριο τον απελευθέρωσε το Μάρτιο του 2017 και ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής.

Ο Τας συνελήφθη ωστόσο για τρίτη φορά τον Απρίλιο του 2017 για κατηγορίες ότι ήταν ανάμεσα στους ενορχηστρωτές της απόπειρας πραξικοπήματος. Για άλλη μια φορά, οι κατηγορίες εξέπεσαν μετά από μήνες πίσω από τα κάγκελα, αλλά το δικαστήριο καταδίκασε τον Τας σε τρία χρόνια φυλάκιση για «συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Συνολικά, ο Τας πέρασε 416 μέρες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες μόλις πέρυσι.

Ο δημοσιογράφος Τζενγκίζ Τσαντάρ στο στόχαστρο σύλληψης

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον βετεράνο δημοσιογράφο της τουρκικής αντιπολίτευσης, Τζενγκίζ Τσαντάρ, με την κατηγορία του επαίνου εγκλήματος και εγκληματιών.

Το ένταλμα που εκδόθηκε από το δικαστήριο για τον δημοσιογράφο βασίζεται στις παρατηρήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2017, όπου εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο μιας μαχήτριας των Συριακών Κουρδικών Μονάδων (YPG).

Η Τουρκία βλέπει το YPG ως παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η εν λόγω γυναίκα, η Αϊσέ Ντενίζ Καρατζαίλ, συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Γκεζί το 2013. Το κόκκινο μαντήλι της Καρατζαίλ έγινε σύμβολο του αγώνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Τσαντάρ διαμένει σήμερα στη Σουηδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα