Καταδίκη μνημονίου Τουρκίας–Λιβύης από Αιγύπτιο ΥΠΕΞ σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ

Η Αίγυπτος καταδίκασε τη συμφωνία συνεργασίας για τη ναυτιλία και την ασφάλεια που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), λέγοντας ότι θα εμβαθύνει την κρίση και θα εμποδίσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. Σύμφωνα  την Aawsat, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Sameh Shoukry τόνισε σε τηλεφωνική κλήση με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής διαδικασίας προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της GNA Fayez al-Sarraj δεν έχει την εντολή να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση που θα έχουν στις 4:30 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε χθες ότι η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών –όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο– ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS –στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει– δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο την δύσκολη κατάσταση στην Λιβύη και συνολικά στην Μεσόγειο, έστειλε η Ρωσία.

«Προκλητικό» χαρακτήρισε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα