Καταδίκη Αζερμπαϊτζάν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξέδωσε την Πέμπτη την απόφασή του σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, που σχετίζονται με τη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις το 2011.
Στην πρώτη περίπτωση, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους τρεις αιτητές Gasham oglu Huseynli, Elchin Mugarib oglu Salimov και Ibrahim Zabit oglu Ahmadzade, οι οποίοι όντας μέλη αντιπολιτευόμενων κομμάτων ή ομάδων, σκόπευαν να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπακού, στις 2 Απριλίου του 2011.
Και οι τρεις συνελήφθησαν σε ξεχωριστές περιπτώσεις - οι δύο προτού μεταβούν καν στον χώρο της διαδήλωσης - και ανακρίθηκαν από την αστυνομία, μεταξύ άλλων για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ακολούθησε η προσαγωγή τους στο δικαστήριο, όπου με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι παράκουσαν εντολές των οργάνων της τάξης, αλλά και για ελάσσονα χουλιγκανισμό, ενώ οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν.
Το δικαστήριο επιδίκασε 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε ένα άπο τους τρεις αιτητές, πλέον δικαστικά έξοδα. Μεταξύ άλλων το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι πρόνοιες για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και επαρκή χρόνο για προετοιμασία της υπεράσπισης, το δικαίωμα στην επιλογή της νομικής εκπροσώπησης και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.
Καταδικαστική για το Αζερμπαϊτζάν ήταν και δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε χθες, αναφορικά με την σύλληψη και καταδίκη τριών νεαρών για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση της ομάδας «Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων Νεαρών Πολιτικών Κρατουμένων», η οποία αν και δεν έλαβε άδεια από τις αρχές, πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου του 2011, στο Μπακού.
Και στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο διέταξε τις αζέρικες αρχές να καταβάλουν 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε έναν από τους Agasif Shakir oglu Ibrahimov, Emin Mehdi oglu Farhadi, and Jamil Malik oglu Hajiyev, καθώς και 5.600 ευρώ συνολικά για έξοδα.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταγγελία αναγνώστη για ΟΤΕ-Cosmote
- Η φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου (Photo)
- Ο σάκος του Τσακαλώτου που έκλεψε την παράσταση στο χθεσινό Eurogroup... [photos]
- Αγρότες από την Κρήτη πήραν στο κυνήγι τα ΜΑΤ
- ΔΕΗ: επιβράβευση για τους συνεπείς πελάτες. Επιστρέφει το διπλάσιο του παγίου
- Ηθοποιοί και γνωστός επιχειρηματίας μπλεγμένοι σε κύκλωμα κοκαΐνης
- Η «απόβαση» των Κρητικών αγροτών στην Αθήνα σε φωτογραφίες
- Κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
- Μαριάννα Τουμασάτου: Έπαιξε ξύλο στον δρόμο και πήγε στο νοσοκομείο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Έιντε: Το περιουσιακό λύθηκε κατά 90%
- Επιστρέφουν τα σενάρια τρόμου
- Λιμάνι με… φουρτούνα
- Συνεχίζονται οι ερευνες εντοπισμού του κυβερνήτη του ΑΒ-212
- "Απόβαση" αγροτών από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα
- Και τώρα οι δυο τους
- Συμφωνία για "παυση εχθροπραξιών" στη Συρία
- ΠΑΟΚ με άγχος
- Στην κορυφή του TOP-5 ο Αντετοκούνμπο με τρομερή τάπα! (vid)
- Έξω απο το Υπουργείο Ανάπτυξης οι αγρότες απο την Κρήτη

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Το Gift Panic βάζει την Κύπρο στο χάρτη του Gaming!
- Στον τελικό του Copa del Rey η Σεβίλλη
- Στην κορυφή του TOP-5 ο Αντετοκούνμπο με τρομερή τάπα! (vid)
- Νιώθεις κατάθλιψη; Ισως να φταίει ο Νεάντερταλ μέσα σου!
- Έξω απο το Υπουργείο Ανάπτυξης οι αγρότες απο την Κρήτη
- Τρεις αγώνες για την 13η αγωνιστική
- Καβενάγκι: "Άδειασε" όλη την άμυνα και σκόραρε (video)
- Έιντε: Το περιουσιακό λύθηκε κατά 90%
- Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις 23ης αγωνιστικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Τι καιρό θα κάνει σήμερα και αύριο
- Τα εφημερεύοντα φαρμακεία της Αχαΐας για σήμερα, 12 Φεβρουαρίου
- Πάτρα - Σχολικοί σύμβουλοι: Ημερίδα για την ανάδειξη του ρόλου, των επιτευγμάτων και των αναγκών του Περιφερειακού Σχολείου
- Επιστημονικά νέα για την πιο δυναμική συνδυαστική τεχνική μεταμόσχευσης
- Στις φυλακές Άμφισσας οδηγείται ο 22χρονος μητροκτόνος από το Αγρίνιο
- Ηλεία: Μετά την κόντρα και τις μηνύσεις ανοίγει ο δρόμος για αποκομιδή 4.500 τόνων σκουπιδιών
- Μηχανή του Χρόνου: G.I Joe. Ποια τραγωδία απογείωσε τις πωλήσεις του
- Γκούρνια Μάουτσα- ένα χωριό σαλαφιστών στη Βοσνία
- Πρωτοβουλία πολιτών για μια ανοιχτή κοινωνία