Καταδικάζει την απόφαση για Αγ.Μάμα ο Δήμος Μόρφου

Ο Δήμος Μόρφου καταδικάζει την απαράδεκτη, όπως αναφέρει, απόφαση των κατοχικών αρχών να παρεμποδίσουν την πραγματοποίηση των Ακολουθιών του Εσπερινού και των Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου, με την πρόφαση ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμα συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ, την 1η Σεπτεμβρίου, και καλεί τις κατοχικές αρχές, έστω και την υστάτη, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

"Δυστυχώς, για πρώτη φορά μετά το 2003, ο Δήμος μας είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους δημότες του, ότι φέτος δεν θα

μπορέσουν να τιμήσουν τον προστάτη και πολιούχο Άγιο της πόλης μας στην κατεχόμενη Μόρφου", αναφέρει σε ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου.

Προσθέτει πως "με λύπη και προβληματισμό παρατηρούμε ότι η απόφαση των κατοχικών αρχών δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί λόγω του πρόσφατου ναυαγίου των συνομιλιών και δυστυχώς βάζει ένα ακόμη τούβλο στο τοίχος που επιχειρείται να κτιστεί από τον κατακτητή για να κρατήσει μακριά τις δύο κοινότητες".

"Η επίκληση και μόνο του επιχειρήματος ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιούν παράλληλους θρησκευτικούς εορτασμούς, αποτελεί έμμεσα ομολογία από την τουρκική πλευρά ότι πρόθεσή τους δεν ήταν ποτέ η επανένωση της πατρίδας μας και φανερώνει με τον πιο δεικτικό τρόπο το κατά πόσο υπήρχε ή όχι καλή θέληση από τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας για λύση του κυπριακού κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών", αναφέρει ο Δήμος Μόρφου.

Σημειώνει πως "ο καθένας μπορεί να διερωτηθεί, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για επανένωση του νησιού, για μια κοινή πατρίδα, για έναν τόπο που θα μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας να στερούν τη θρησκευτική ελευθερία χιλιάδων πιστών με την πρόφαση ότι την ίδια μέρα θα έχουν και οι ίδιοι, τους δικούς τους θρησκευτικούς εορτασμούς".

Δήμος Μόρφου θεωρεί ότι ενέργειες σαν την πιο πάνω μπορούν μόνο να διχάσουν τον κυπριακό λαό και να εδραιώσουν τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Ως εκ τούτου, καλούμε έστω και την υστάτη τις κατοχικές αρχές, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους", υπογραμμίζεται.

Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτει ο Δήμος Μόρφου, "η εν λόγω απόφαση θα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Τουρκίας, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι άλλες από την παγίωση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και τη διχοτόμηση της πατρίδας μας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα