Καρναβάλια στη Γαλλία, παράταση lockdown στη Γερμανία- Η κατάσταση διεθνώς

Ντυμένοι γορίλες, λουλούδια ή ακόμη και... γιατροί, σχεδόν 6.500 άνθρωποι γιόρτασαν σήμερα το καρναβάλι στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, παρά την έξαρση της πανδημίας στη χώρα που ανάγκασε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα. Η αστυνομία εξέφρασε τη λύπη της για αυτό το υπαίθριο πάρτι, που δεν είχε την άδεια των αρχών, πολύ περισσότερο επειδή οι νεαροί καρναβαλιστές στην πλειονότητά τους δεν φορούσαν προστατευτικές

μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις.

Από το Σάββατο έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα αυστηρά μέτρα σε 16 περιφέρειες της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων είναι και το Παρίσι, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Η Μασσαλία δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές υπό αυστηρή επιτήρηση, όπως η γειτονική Νίκαια, όμως εξακολουθούν να ισχύουν και εκεί τα μέτρα, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων.

Γερμανία

Παράταση της ισχύος του lockdown έως τις 18 Απριλίου θα εισηγηθεί η Καγκελαρία κατά την αυριανή τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η στρατηγική των επόμενων εβδομάδων που περιλαμβάνουν και το Πάσχα (4 Απριλίου). Σύμφωνα με το Δίκτυο RND, σε έγγραφο της Καγκελαρίας αναφέρεται ότι "με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, είναι απαραίτητο, πριν ανοίξουμε, να περιμένουμε οι αριθμοί να σταθεροποιηθούν και να μειωθούν". Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, συνιστάται αυστηρός περιορισμός, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, από περιοχές με περισσότερα κρούσματα σε άλλες με λιγότερα.

Στο μεταξύ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.709 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.667.225, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 50 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 74.714 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 47.774 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 1.290 ασθενείς με την COVID-19. Συνολικά, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής θρηνεί ως εδώ 294.042 νεκρούς, τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό πλησιάζει τα 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Καναδάς

Η συνεχιζόμενη εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού στον Καναδά έφερε μείωση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι υγειονομικές αρχές.

"Διαπιστώνουμε ήδη τα πλεονεκτήματα των εμβολίων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, τη μείωση του δείκτη μολύνσεων (...) μεταξύ των ενηλίκων άνω των 80 ετών και τη μείωση του επιπολασμού στα γηροκομεία", επισήμανε η Τερίσα Ταμ, διευθύντρια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας του Καναδά, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Κίνα δώρισε στον Νίγηρα 400.000 δόσεις του εμβολίου

Η Κυβέρνηση της Κίνας δώρισε 400.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm για τον νέο κορωνοϊό, αναλώσιμα και εξοπλισμό στον Νίγηρα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας.

Το φορτίο που έφθασε στο αεροδρόμιο της Νιαμέι περιλάμβανε - πέραν των δόσεων των εμβολίων - 300.000 τεστ αντιγόνων, θερμόμετρα υπέρυθρων και μέσα ατομικής προστασίας: μάσκες, γάντια μιας χρήσης, προστατευτικό ιματισμό, σκούφους, γυαλιά και προσωπίδες προστασίας, διευκρίνισε το υπουργείο. Ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, υποδέχθηκε το φορτίο των εμβολίων σε ειδική τελετή παρόντος του πρεσβευτή της Κίνας. "Από το επόμενο Σάββατο, 27η Μαρτίου 2021, θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό", διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους.

Το Πεκίνο έχει δωρίσει ποσότητες εμβολίων σε αρκετές αφρικανικές χώρες, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ατμόσφαιρα καλής θέλησης ασκώντας την επιλεγόμενη διπλωματία των εμβολίων.

Χιλή

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.836 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 99 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 22.279 νεκρούς επί συνόλου 931.939 μολύνσεων.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παρέμεινε υψηλός, μία ημέρα μετά το ρεκόρ 7.084 μολύνσεων που κατέγραψε η χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου πλέον το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ.

Μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού πηγαίνει καλύτερα απ` ό,τι αναμενόταν στη Χιλή, όπου οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια από το σύνολο των 19 εκατ. κατοίκων, με πάνω από 2 εκατ. να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, η χώρα αντιμετωπίζει δεύτερο κύμα.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 209 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 198.036 νεκρούς. Παράλληλα, εντοπίστηκαν 2.133 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τα επαληθευμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.195.772 στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται μάλλον υποτιμημένος. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ υψηλότεροι απ` ό,τι καταγράφεται επίσημα, καθώς γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ, ενώ δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.963 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 121 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων έχει φθάσει ως εδώ τους 62.028 νεκρούς επί συνόλου 2.337.150 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί για τον νέο κορωνοϊό 1.192.098 πολίτες, εκ των οποίων οι 54.528 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένους.

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 415 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνει τους 99.075.

Ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε από τις 456 της προηγουμένης μεν, αλλά παρέμεινε πάνω από τις 400 για έκτη συνεχόμενη ημέρα. 108 εντοπίστηκαν στη Σεούλ και άλλες 143 στην επαρχία Κιόνγκι, που περιβάλλει τη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.697 νεκρούς ως αυτό το στάδιο . Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,71%.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 676.607 άνθρωποι, ωστόσο μόλις 593 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 796 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι δύο ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 394 νεκρούς επί συνόλου 66.758 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Τα περισσότερα κρούσματα (462) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της κρίσης, με τον δείκτη επίπτωσης στα 289,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν τόνισε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ότι οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν να δουν γιατρό αμέσως μόλις υποπτευθούν ότι έχουν μολυνθεί, «προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα».

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλλει, μολονότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test σε κάθε επαρχία (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ανοίγει η πύλη εμβολιασμού για επαναπρογραμματισμό των αναβληθέντων ραντεβού

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-AFP-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα