Καραγιάννης: Τι δείχνουν τα 2 κρούσματα- Σε 5-6'αδρανοποιείται ο ιός στον ήλιο

Για τα δύο νέα κρούσματα αλλά και τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μίλησε στο Sigmalive το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον ειδικό, μετά και τα δύο νέα κρούσματα, φαίνεται ότι ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα. Τόνισε ότι υπάρχει η εγχώρια μετάδοση,

γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά στο μέλλον τους δειγματοληπτικών ελέγχων, απάντησε ότι πρέπει να συνεχίσουν για να ξέρουμε τι συμβαίνει. Θα συνεχίσουν να γίνονται στοχευμένα στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοσοκομεία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κρούσμα εντός των νοσηλευτηρίων.  

Σε ερώτηση για τα αεροδρόμια και τους ελέγχους, ανέφερε ότι η κατηγοριοποίηση ήταν σωστή, γι αυτό και δεν είχαμε εντοπισμό κρούσματα από τις χώρες της κατηγορίας Α. Αντίθετα, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από χώρες της Γ κατηγορίας.  Ερωτηθείς για την περίπτωση της Γερμανίας και στην αύξηση των κρουσμάτων, ο ειδικός ανέφερε ότι οι Αρχές της χώρας επέβαλαν τοπικά lockdown και δεν αλλάζει προς το παρόν η κατηγοριοποίηση, αφού λαμβάνονται πολλοί παράγοντες υπόψη για την αλλαγή αυτή.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουν, φτάνει να τηρούν τα μέτρα. Εντούτοις, είναι βέβαιο ότι σε τέτοιες επιχειρήσεις θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την έρευνα ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε 30 λεπτά, τόνισε ότι με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, δύσκολα ο ιός μπορεί επιβιώσει, εκτιμώντας ότι σε 5-6 λεπτά αδρανοποιείται.

Διαβάστε επίσης:

Καραγιάννης για κρούσμα στην Πάφο: Ο ιός φαίνεται να βρίσκεται στην κοινότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα