Καραγιάννης: Οι μαθητές να επιστρέψουν μια βδομάδα αργότερα-Μακρύτερο lockdown

Για όσα συζητήθηκαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρία της επιστημονικής ομάδας με την πιθανότητα νέων αυστηρότερων μέτρων, μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ. Πέτρος Καραγιάννης.


Η επιδημιολογική ομάδα σύμφωνα με τον δρ. Καραγιάννη έκανε  ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας και μετά προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία και καθώς επίσης δυνατότητα νοσηλείας ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε εδώ: Κύπρος/COVID19:Τα 2 σενάρια–Αυστηρό

lockdown ή sms και καθυστέρηση σε σχολεία

«Φυσικά στη συνέχεια, συζητήσαμε για τη δυνατότητα νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού ή να παραμείνουν  ως έχει. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η επιδημιολογική εικόνα που δεν είναι η καλύτερη. Εδώ και τέσσερις βδομάδες δεν βλέπουμε πτώση στους αριθμούς. Υπάρχουν διακυμάνσεις και δεν πρόκειται να δούμε αλλαγή στην κατάσταση εάν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων υπήρξαν ατασθαλίες».

Όσον αφορά τις αποφάσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα ο δρ Καραγιάννης, είπε πως εκείνο που θα δώσει τις τελικές αποφάσεις είναι οι αντοχές που υπάρχουν στο σύστημα υγείας αλλά και την οικονομία της χώρας μας.

«Φαίνεται ότι κατά τους χειμερινούς μήνες τα μέτρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δεν έφεραν αποτελέσματα γιατί οι συνθήκες δεν ευνοούν. Αυτό δείχνει ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει μακρύτερο lockdown» εξήγησε.
Ερωτηθείς για το εάν τα πιθανά νέα μέτρα θα επηρεάσουν τα σχολεία, ο δρ Καραγιάννης είπε πως, το εάν θα επηρεαστούν τα σχολεία αυτό θα εξαρτηθεί από τα τελικά μέτρα.

«Θεωρώ ότι εάν υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος θα ήταν καλύτερο οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία μια βδομάδα αργότερα ώστε να δούμε τι συμβαίνει με το νέο στέλεχος στην κοινότητα. Μελέτες στη Βρετανία έδειξαν ότι το νέο στέλεχος μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα στα παιδιά», σημείωσε τέλος ο δρ Καραγιάννης.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα η συνάντηση Επιδημιολογικής Ομάδας με ΠτΔ – Τα επικρατέστερα σενάρια

Αρχίζει από σήμερα η διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα