Καουρής: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα της Κίνας

Καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον κόσμο, είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο να προσεγγίσει τη χώρα αυτή, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Πανίκος Καουρής.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καουρής ανέφερε ότι η Κύπρος,

με την στρατηγική της γεωγραφική θέση, καθώς και με τις εξαιρετικές της υπηρεσίες ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο, μπορεί να καταστεί γέφυρα της Κίνας για πολλές αγορές.

«Η Κίνα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο επενδυτή στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σαν κυβέρνηση και σαν επιχειρηματικός κόσμος να επενδύσουμε περισσότερα στην προσέγγισή μας προς τη χώρα αυτή και στην προσέλκυση Κινέζων επενδυτών στην Κύπρο», είπε ο κ. Καουρής.

Ερωτηθείς ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Κύπρου στο πλαίσιο της κινεζικής Πρωτοβουλίας ‘Μια Ζώνη – Ενας Δρόμος’, είπε ότι η Κύπρος, με την στρατηγική της γεωγραφική θέση, καθώς και με τις εξαιρετικές της υπηρεσίες ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο, δύναται να καταστεί η γέφυρα της Κίνας με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, βοηθώντας έτσι τις κινέζικες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τα επενδυτικά τους σχέδια μέσα στα πλαίσια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος».

«Ταυτόχρονα, η Κύπρος προσφέρει ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις στην ίδια την οικονομία της, ιδιαίτερα στους τομείς Ενέργειας, Τουρισμού και Κατασκευών», πρόσθεσε.

Επενδύσεις από Κίνα στην Κύπρο
----------------------------

Σε ό,τι αφορά τις κινέζικες επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Καουρής ανέφερε ότι, μέχρι τώρα, οι κυριότερες είναι στον κατασκευαστικό τομέα, με δύο έργα υπό ανάπτυξη στις τουριστικές περιοχές, ενώ μικρότερα έργα είναι επίσης στο στάδιο της μελέτης.

Σημειώνοντας ότι έχει παρουσιαστεί ενδιαφέρον για επένδυση στη Μαρίνα Λάρνακας, είπε ότι διάφορα άλλα έργα προωθούνται προς συγκεκριμένους Κινέζους επενδυτές στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, ανέφερε ότι κάποιες κινέζικες επιχειρήσεις, όπως η Huawei, έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο για συγκεκριμένα έργα στον τομέα της τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ ο κυριότερος επενδυτής στην αεροπορική εταιρεία Cobalt είναι μια κινέζικη εταιρεία.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την ανάγκη να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας προς τους Κινέζους επισκέπτες.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας για Κινέζους επισκέπτες. Αυτό είναι ένα θέμα που τους ταλαιπωρεί και στο οποίο αναφέρονται οποτεδήποτε συναντιόμαστε σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ο συνδυασμός απευθείας πτήσεων και ενός απλοποιημένου συστήματος έκδοσης βίζας, θα δημιουργήσει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική αύξηση στις οικονομικές μας συναλλαγές με την Κίνα», είπε.

Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις, ο κ. Καουρής είπε ότι ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Κίνας.

Ωστόσο, ανέφερε ότι μια εξέλιξη που θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών μας προς την Κίνα, είναι η πρόσφατη έγκριση εξαγωγής στην Κίνα των γαλακτοκομικών μας προϊόντων, κυρίως το χαλούμι.

«Αυτό, όμως, που θα κάνει τη διαφορά στο επίπεδο των συναλλαγών μας, θα ήταν η κάθοδος στην Κύπρο περισσότερων κινέζικων επιχειρήσεων, είτε για να επενδύσουν στο νησί μας ή να εγκαταστήσουν την επιχειρησιακή τους έδρα εδώ για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Ήδη υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις αύξησης του ενδιαφέροντος κινέζικων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς Κατασκευών και Τουρισμού, καθώς και χρήσης της Κύπρου σαν κέντρο επενδύσεων στη Ρωσία», υπογράμμισε.

Δήλωσε, επίσης, ότι πραγματοποιούνται συνεχώς επισκέψεις στις δύο χώρες και ότι η επόμενη αποστολή του ΚΕΒΕ θα είναι στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα υπάρξει αντίστοιχο σεμινάριο στη Λευκωσία.

Τουρισμός από Κίνα-Αεροπορική σύνδεση
----------------------

Ο κ. Καουρής εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα μέσα στο 2018.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση ΚύπρουΚίνας μέσα στο 2018, σύμφωνα με συγκεκριμένες ανακοινώσεις των εμπλεκομένων φορέων. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει εφικτή την ουσιαστική αύξηση στον αριθμό τουριστών από την Κίνα στην Κύπρο, καθώς και επιχειρηματιών, και θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Κινέζων τουριστών πέρσι ήταν μόλις 3,000, ενώ το σύνολο των Κινέζων τουριστών ανά το παγκόσμιο ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ευκαιρίες για μας είναι τεράστιες. Ο τουριστικός μας τομέας ήδη επικεντρώνεται στην κινέζικη αγορά και προσπαθεί να αναπροσαρμόσει το τουριστικό μας προϊόν στα γούστα και προτιμήσεις της κινέζικής αγοράς», είπε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Καουρής σημείωσε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον πολιτισμό μιας χώρας και τους αρέσει να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερα από τα αξιοθέατά της.

«Το φαγητό και η διασκέδαση είναι επίσης πολύ σημαντικά και η διαθεσιμότητα ατόμων που μιλούν τη γλώσσα τους και αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους, είναι αναγκαία», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα