Κανένας αρμόδιος δεν γνωρίζει τι γίνεται με τα ναυάγια στην Επ. Πάφου

Τα ναυάγια είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα που προσελκύουν εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες ολόχρονα. Κλασσικό παράδειγμα στο νησί μας είναι το ναυάγιο στην Πέγεια, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. 

Με αφορμή την τραγική κατάληξη του ναυαγίου «Παναγιώτης», στην παραλία «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο, το οποίο λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί τις τελευταίες ήμερες, σκεπάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άμμο θελήσαμε να δούμε τι χειρισμούς κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου

Το

πλοίο στην Ζάκυνθο λόγω της κακοκαιρίας σκεπάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Το εν λόγω πλοίο για δεκαετίες είχε αφεθεί έρμαιο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν. 

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης και συντήρησης του πλοίου δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της ασυνεννοησίας των πολλών φορέων που είτε έχουν, είτε διεκδικούν ρόλο στο Ναυάγιο. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο ναυαγίων που υπάρχουν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην επαρχία Πάφου. Ο λόγος για το ναυάγιο EDRO III, στην Δήμο Πέγειας και του ναυαγίου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ στην κοινότητα Χλώρακας.

Διαβάστε επίσης: Ζάκυνθος: Διαλύεται το πλοίο στην παραλία «Ναυάγιο»

To SigmaLive προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Πέγειας, τον κοινοτάρχη Χλώρακας (σ.σ οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν) όσο και με αρμόδια άτομα στο Τμήμα Αλιείας και στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας έτσι ώστε να ενημερωθεί για τους τρόπους συντήρησης των ναυαγίων. 

Μέχρι σήμερα, το SigmaLive δεν κατάφερε να εντοπίσει τον αρμόδιο για τα θέματα αυτά, αφού το Τμήμα Αλιείας μας παρέπεμψε στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας το οποίο με την σειρά του μας παρέπεμψε ξανά στο Τμήμα Αλιείας. 

Η Ιστορία του ναυαγίου EDRO III

Οι θαλασσινές σπηλιές,  ένας τόπος με μοναδική  θέα,  φιλοξενεί και το Ναυάγιο EDRO III που αποτελεί σήμερα αξιοθέατο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το καράβι με την ονομασία EDRO III  και σημαία SIERRA  LEONE, στις 8.12.2011 στις 06:10 έδωσε σήμα ότι είχε μηχανική βλάβη. Λόγω της θαλασσοταραχής, που είχε ξεσπάσει εκείνη την ημέρα, το σκάφος χτύπησε πάνω  στην βραχώδη περιοχή των θαλασσινών σπηλιών, όπου έμεινε εκεί μέχρι σήμερα.

Στο διάστημα αυτό έγιναν κάποιες προσπάθειες για την μετακίνηση και ρυμούλκησή του από κάποια ασφαλιστική εταιρεία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους. Ο καπετάνιος μάλιστα του σκάφους δεν το εγκατέλειψε, μέχρι να ξεκαθαρίσει η τύχη του καραβιού.

Η συγκεκριμένη περιοχή του ναυαγίου είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων.

Το πλοίο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ

Ήταν βράδυ της 23ης Μαρτίου του 1998, όταν κατά την διάρκεια μιας έντονης θαλασσοταραχής σήμανε συναγερμός στην Λιμενική Αστυνομία και την Αρχή Λιμένων,  μετά από πληροφορία που έκανε λόγο για εμπορικό πλοίο το οποίο παρασύρθηκε από τα κύματα και τα θαλάσσια ρεύματα ανοικτά της Πάφου και κτύπησε σε βράχια στη θαλάσσια περιοχή Δήμμα, στην Χλώρακα.

Αμέσως τέθηκαν σε άμεση κινητοποίηση τόσο η Αστυνομία όσο και η Λιμενική, ενώ ειδοποιήθηκαν για συνδρομή στην επιχείρησης διάσωσης των ναυτικών και η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων αφού η πληροφορία έκανε λόγο για 9μελές πλήρωμα που κινδύνευε στο πλοίο. Επιχειρησιακά, η αντίδραση ήταν άμεση και με την χρήση του ελικοπτέρου διάσωσης των Βρετανικών Βάσεων το εννεαμελές πλήρωμα, πέντε Έλληνες, δύο Σύριοι αι δύο Πακιστανοί διασώθηκαν με επιτυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα