«Κανάρης» Δημήτρη Φωτιάδη

Σε αυτό το εξαίρετο έργο, ο συγγραφέας σκιαγραφεί με λεπτομέρεια την ζωή και την δράση του μπουρλοτιιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη στον Αγώνα του 1821.

Πέρα από τις ιστορικές αναφορές, καταφέρνει να συγκινήσει τον αναγνώστη με τα κατορθώματα του ήρωα Κωνσταντή. Σε αυτές τις σελίδες αναδύεται το νόημα της ελληνικής επανάστασης, με τρόπο απλό, γλαφυρό και ρομαντικό. Ο Κανάρης, από τα Ψαρά, έμελλε να πυρπολήσει τις τουρκικές αρμάδες προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Κατάφερε με την ανδρεία και την αξία του να γίνει Ναύαρχος, οδηγώντας

την Ελλάδα στη λύτρωσή της. Η υποδοχή που του έκαναν οι Κύπριοι όταν αγκυροβολούσε στον Άγιο Σέργιο, έμεινε ιστορική.

Μετά το τέλος του Αγώνα έγινε πρωθυπουργός, αλλά η υγεία του άρχισε να κλονίζεται. Πέθανε το 1877 σε ηλικία 82 χρόνων. Γράφει στη σελίδα 869 «Η κάμαρα γέμισε από τα ξεφωνητά και τα κλάματα της κυρά Δέσποινας. Πάνω από εξήντα πέντε χρόνια έζησε κοντά του και βλέποντας τον τώρα να φεύγει ήτανε σαν ν’ άδειαζε γι’ αυτήν ο κόσμος». «Εκεί», γράφανε οι εφημερίδες την άλλη μέρα, «εμοιρολογείτο το έθνος. Όχι, μια τέτοια ζωή, τόσο γεμάτη από χρόνια, ηρωισμό και δόξα, δεν την μοιρολογάνε. Την μακαρίζουν».

Ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ έγραφε μεταξύ άλλων για τον Κανάρη: «Είναι η μοίρα των ηρώων και των μεγάλων ανθρώπων. Η δόξα σαν νυχτώθηκε (...) Αλλά πια πάνε για μας της αγάπης οι φωνές, τα τραγούδια, η λατρεία. Για μια στιγμή φωνάξαμε: Η Ελλάδα! Αθήνα! Σπάρτη! Λεωνίδα! Μπότσαρη! Δημοσθένη! Κανάρη, ημίθεε φωτοδόξαστε!»

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Κανάρης
Συγγραφέας: Δημήτρης Φωτιάδης
Εκδόσεις: ΔΩΡΙΚΟΣ
Κατηγορία: Ιστορία

Από τον Σοφοκλή Κωνσταντίνου
Βιβλιοπωλείο ΕΛΛΑΣ
Email: [email protected]
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22679058
Facebook: Βιβλιοπωλείο Ελλάς / @ellasbookstore

Keywords
Τυχαία Θέματα