Καλπάζει η αποχή στην εκπνοή της διαδικασίας

Καλπάζουν τα ποσοστά αποχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από το πρωί στην Κύπρο.

Προς το παρόν, όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας, η προσέλευση στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από το άνοιγμα της κάλπης μέχρι τις 17:00 αγγίζει περίπου το 60%, το οποίο βρίσκεται περί τις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011 και περίπου 29 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές του 2006, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις

για μια συνεχώς φθίνουσα πορεία στη συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Μέχρι στιγμής, η σφοδρή κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών, ειδικά από τις 13:00 και μετά, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό. Ταυτόχρονα, στο SigmaLive καταφτάνουν καταγγελίες πολιτών σχετικά με πιεστικά τηλεφωνήματα και σωρεία SMS που εστάλησαν από πολιτικά κόμματα, προτρέποντάς τους να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει ρητώς τέτοιου είδους πρακτικές. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις ενδείξεις πανικού στα εκλογικά επιτελεία.

Τα πρωτοφανή ποσοστά αποχής, επιβεβαιώνουν εν πολλοίς τους φόβους των κομμάτων, καθώς πέρα από την εκλογική μάχη, ερμηνεύονται ως «ψήφος διαμαρτυρίας» απέναντι στο κυπριακό πολιτικό σύστημα που, όπως φαίνεται, στέκεται τα τελευταία χρόνια, κατώτερο των προσδοκιών, τόσο στα μεγάλα θέματα, όσο και στα ζητήματα καθημερινότητας, με τις συμπεριφορές των βουλευτών κάθε άλλο παρά θετικά συμβάλουν.

Η κόπωση που εμφανίζει το εκλογικό σώμα τη δεδομένη στιγμή, με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό να βρίσκονται σε εξέλιξη, το διπλωματικό "bradefer" ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία να διεξάγεται εν μέσω σοβαρών διεθνών εξελίξεων, τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας το ένα μετά το άλλο και τα θέματα της Οικονομίας ακόμα να κοχλάζουν, απασχολεί σοβαρά κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η αποχή μάλλον θα ωφελήσει σημαντικά τους νεοϊδρυθέντες σχηματισμούς και τα μικρά κόμματα που φλερτάρουν στενά με την είσοδο στη Βουλή και τα οποία αντλούν ψήφους από τη δεξαμενή των διαρροών των μεγάλων δυνάμεων και των δυσαρεστημένων.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα