Κακοκαιρία «Ιανός»: Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της - Έρευνες για αγνοούμενους

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» που εδώ και μερικά 24ωρα σαρώνει τη χώρα άφησε πίσω του καταστροφές, νεκρούς, αγνοούμενους και αμέτρητα προβλήματα, στην Ελλάδα.

Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 942 απεγκλωβισμοί και διασώσεις, ενώ έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα,

στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα και ένας 63χρονος κτηνοτρόφος πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.

Χτες, στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας βρέθηκε το βράδυ η Κρήτη και κυρίως το Ηράκλειο, όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνοί, οι οποίοι εμπόδισαν ακόμα και πτήσεις να προσγειωθούν.

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις, στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Ακόμη, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου, ενώ στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) σημειώθηκαν 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των 3 αγνοουμένων στην Καρδίτσα

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑϊ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των τριών ανθρώπων που αγνοούνται στην Θεσσαλία.
Στην Καστανιά Καρδίτσας, αγνοείται ένας ηλικιωμένος όπου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού του, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν στο σημείο.

Στο Μουζάκι Καρδίτσας αναζητείται απο το βράδυ της Παρασκευής 43χρονη οδηγός οχήματος, η οποία αγνόησε τις σημάνσεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού που είχε πλημμυρίσει.

Μάλιστα, παρόλο που χθες βρέθηκε το αυτοκίνητό της, η ίδια δεν έχει εντοπιστεί, ενώ επίσης ένας βοσκός αγνοείται στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, την Κυριακή στην Κρήτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα