Και επίσημα εκτός ΕΕ τα ξημερώματα του Σαββάτου η Βρετανία

Λίγες ώρες απομένουν πλέον για το Brexit.

Η Βρετανία αποχωρεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.

Το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, ξεκινώντας από τις 22.00 το βράδυ.

 Εκείνη

την ώρα αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα, που θα απευθύνει προς το έθνος, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης.

Αναμένεται να τονίσει «τη δυναμική, που ξεδιπλώνεται μπροστά στον βρετανικό λαό, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία, για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι.

Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν σε όλους τους ιστούς οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, εξάλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη».

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να είναι ο πρώτος, που θα λάβει ένα από τα νομίσματα αυτά.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδικό υπουργικό συμβούλιο, που θα φιλοξενηθεί σε μέρος εκτός του Λονδίνου, βόρεια της Αγγλίας, για να τονιστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια.

Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, ξεκινάει μία μεταβατική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο και κατά την οποία Βρυξέλλες και Λονδίνο θα διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους –κυρίως εμπορική- σχέση.

Η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της, το οποίο είναι ένα από τα πιο πλούσια και πιο μεγάλα της Ένωσης.

Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια. Το έδαφός της θα μειωθεί κατά 5,5%.

Αν κάποτε η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει κανονικά την ενταξιακή διαδικασία.

Η υποστολή της βρετανικής σημαίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει χωρίς επίσημη τελετή και θα διατηρείται, πλέον, στο Μουσείο Ευρωπαίκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες.

Αποχωρώντας από την ΕΕ η Βρετανία θα γίνει «τρίτη χώρα».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη σύναψη της συμφωνίας για το εμπόριο με την ΕΕ πανομοιότυπη με αυτή των Βρυξελλών με τον Καναδά, που είχε προτείνει πρώτος στο Λονδίνο ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφέρει η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη το περιεχόμενο ομιλίας που θα κάνει τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης και του κόμματος των Συντηρητικών.

Το λεγόμενο μοντέλο του Καναδά, που βασίζεται στη συμφωνία, που έχει συναφθεί ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Οτάβα, επιτρέπει εμπορικές συναλλαγές με πρακτικά μηδενικούς δασμούς, αλλά προϋποθέτει τελωνειακούς ελέγχους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από αυτή τη συμφωνία ΗΒ-ΕΕ αναμένεται να εξαιρεθεί ο κρίσιμος τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας, ειδικά των χρηματοοικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα