Καύσωνας: Προφυλάξεις για βρέφη, ηλικιωμένους και ζώα

Νέες συστάσεις εξέδωσαν οι Αρχές για αντιμετώπιση του καύσωνα τις επόμενες μέρες. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν και κατά τις επόμενες ημέρες, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συστήνεται αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης, ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί

η έκθεση στον ήλιο και αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Θα πρέπει να προτιμούνται ελαφρές τροφές, τα λαχανικά και χυμοί και αρκετές ποσότητες νερού. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά και κατά τη διάρκεια της μέρας πολλά και χλιαρά ντους.

Προφυλάξεις για βρέφη και ηλικιωμένους

Ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνει, πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν. Σημειώνεται ότι οι ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά κ.ά.

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και ο δροσισμός του διαμερίσματος είναι πολύ σημαντικός και αν είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, αν υπάρχει η δυνατότητα. Επιπλέον, οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Επηρεάζονται και τα ζώα

Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο την υγειά των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. Θερμοπληξίες, αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, ερεθισμούς στα μάτια και μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος, είναι κάποιες από τις ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα από τον καύσωνα.

Ο κτηνίατρος Δρ. Αντρέας Αρτεμίου μίλησε στο «Sigmalive» και δήλωσε ότι τα κατοικίδια πρέπει να προτιμούμε να τα έχουμε σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους όσες παραπάνω ώρες είναι δυνατό, ενώ τα ζώα τα οποία είναι έξω και εκτεθειμένα σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να είναι υπό σκιά και πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά το νερό για να είναι καθαρό.

Επίσης, ο Δρ. Αρτεμίου δήλωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα ζώα να ζεσταίνονται, να υπερθερμαίνονται, να λαχανιάζουν, ενώ η σκόνη στην ατμόσφαιρα ερεθίζει τους βλεννογόνους και η σκόνη καταλήγει στους πνεύμονες. Τέλος, ο Δρ. Αρτεμίου τόνισε ότι η συχνότητα του μπάνιου είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα τώρα που είναι καύσωνας και μολυσμένη η ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να ξεπλένουμε το δέρμα από τη σκόνη για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς και τις αρρώστιες του δέρματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα