Καύσιμα, μεταφορές και ηλεκτρισμός εκτοξεύουν τις τιμές (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια μακρά περίοδο αυξημένων τιμών και ακρίβειας στα πάντα σηματοδότησε η πανδημική κρίση. Φως στην άκρη του τούνελ δεν αναμένεται πριν από το 2024, έως τότε οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών, μετάλλων, ηλεκτρικού, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης θα είναι στην ανηφόρα.

Πανδημία, κλιματική αλλαγή, πραξικοπήματα, διετής στασιμότητα και απότομη επανεκκίνηση των οικονομιών σχημάτισαν την τέλεια καταιγίδα που φέρνει τριετή άνοδο των τιμών.

Μέσα σε μία διετία οι τιμές ανέβηκαν στον Θεό.

Οι μεταφορές το 2021 έφθασαν τις

11 χιλιάδες, από τα 1.700 που ήταν το 2019. Το αλουμίνιο αυξήθηκε κατά 40% ο τόνος, ενώ το σίδερο κατέγραψε άνοδο 41,1%

Η εκτόξευση των τιμών στις μεταφορές οφείλεται κυρίως στην πολιτική της Κίνας, η οποία με το πρώτο κρούσμα κλείνει τα λιμάνια και σταματάει η παραγωγή.
Όσο αφορά στην τιμή του αλουμινίου το οποίο κατέγραψε ρεκόρ 13χρόνων λόγω του πραξικοπήματος στη Γουινέα, από την οποία προέρχεται το 25% του βωξίτη παγκοσμίως. 

Οφείλεται επίσης και στις   "πράσινες" εκστρατείες που γίνονται από την Κίνα, για εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της ρύπανσης από ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Από την αρχή του χρόνου την ανιούσα πήραν και οι τιμές του ρεύματος και των καυσίμων,   καταγράφοντας αύξηση 40% και 21% αντίστοιχα.
Στη συγκυρία προστίθεται και η σταδιακή άρση των πιστωτικών διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα κράτη και τα πιστωτικά ιδρύματα, γεγονός -που σύμφωνα με τους αναλυτές- θα φέρει μοιραία και άνοδο των επιτοκίων. Σήμερα τα επιτόκια δανεισμού έχουν ως εξής:

-Στεγαστικά:

Κύπρος: 2,21%

Ευρωζώνη: 1,35%

-Επιχειρηματικά:

Κύπρος: 3,3%

Ευρωζώνη: 1,77%


Σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται μία πληθωριστική τάση, εξαιτίας του ράλι τιμών.

Οι επιχειρήσεις τελούν υπό πίεση και αναπόφευκτα προκαλούνται προβλήματα κυρίως σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
Στον κυκλώνα και με ίσως ακριβότερο τίμημα βρίσκεται και η Κύπρος.

«Το 95% των εισαγωγών των πρώτων υλών και εμπορευμάτων είναι δια θαλάσσης λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. Εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς συνεργάτες. Δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να απορροφήσουμε το κόστος διότι είμαστε νησί», δήλωσε ο Διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης και οικονομίας της ΟΕΒ.

Η στασιμότητα των δύο τελευταίων χρόνων, ανάγκασε πολλές εταιρείες να αποσύρουν λόγω ηλικίας τα εμπορευματοκιβώτια και τα πλοία.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, άρχισαν να μπαίνουν παραγγελίες για κατασκευή πλοίων, τα οποία όμως θα χρειαστούν σχεδόν δύο χρόνια να είναι σε θέση να ταξιδέψουν.

«Δική μου εκτίμηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι κατασκευές και τα πλοία να μπουν στο σύστημα και να υπάρχει διαθεσιμότητα των εμπορευματοκιβωτίων, είναι το 2022 θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα και ίσως δούμε μια διαφοροποίηση τιμών προς τα κάτω το 2023», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Γιώργος Μαυρουδής.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλει και ο Κύπριος καταναλωτής.

Η τιμή των καυσίμων σε συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν τις τιμές των βασικών αγαθών στο κόκκινο.

Το καλάθι της νοικοκυράς από την αρχή του χρόνου έως σήμερα σύμφωνα με την Υπηρεσία του καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 5%.


 

Keywords
Τυχαία Θέματα