Καφές σε αναμονή και στην Κύπρο

Τέσσερεις καφετερίες στη Λευκωσία συμμετέχουν ήδη στην εκστρατεία ανθρωπιάς
Οι πελάτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα προπληρώνουν τον καφέ ή κάποιο άλλο προϊόν, έτσι ώστε ένας άπορος που θα επισκεφθεί αργότερα την καφετερία να μπορεί να απολαύσει τον καφέ του δωρεάν

Μια όμορφη πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά πριν από ένα μήνα περίπου στην Κύπρο. Η κίνηση αυτή ονομάζεται «Καφές σε αναμονή» και δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν έστω για έναν καφέ και ένα σνακ

να τα απολαύσουν δωρεάν. Με αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία, οι πελάτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα προπληρώνουν τον καφέ ή κάποιο άλλο προϊόν, έτσι ώστε ένας άπορος, που θα επισκεφθεί την καφετερία στη συνέχεια να μπορεί να επωφεληθεί της προσφοράς του συνανθρώπου του. Η εκστρατεία ανθρωπιάς ήδη εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία σε τέσσερεις καφετερίες της Λευκωσίας, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις.

Η εμπνεύστρια της εκστρατείας
Η όμορφη πρωτοβουλία ξεκίνησε στην Κύπρο από την 26χρονη Δήμητρα Παπαμωυσέως, η οποία, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι μπορεί στην Κύπρο το φαινόμενο με τους άστεγους να μην είναι τόσο έντονο όπως σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ελλάδα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο παντού υπάρχουν άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έστω για έναν καφέ και ένα σνακ. «Άνεργοι νέοι, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έμειναν χωρίς δουλειά, με την πρωτοβουλία αυτή τους δίνεται η δυνατότητα να βγουν από τα σπίτια τους, να κοινωνικοποιηθούν», τόνισε η κ. Παπαμωυσέως.

Όπως εξήγησε, η ιδέα ξεκίνησε στην Ιταλία και ακολούθως μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και τον τελευταίο μήνα λειτούργησε και στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Πανέλη, τον δημιουργό του «Σε Αναμονή» στην Ελλάδα.

«Για αρχή δημιουργήσαμε το group στο facebook 'Σε Αναμονή στη Λευκωσία' και προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαμε για το πρόγραμμα αυτό», υπογράμμισε η Δήμητρα Παπαμωυσέως, εμπνεύστρια της εκστρατείας.

«Στη συνέχεια, και με την ένταξη των πρώτων καφέ στο πρόγραμμα, ενημερώνουμε τον κόσμο μέσα από τις σελίδες των εκάστοτε καφέ από τις προσωπικές μας σελίδες, αλλά και από στόμα σε στόμα, ούτως ώστε να πείσουμε τον κόσμο να αγοράζει αυτά τα προϊόντα, αλλά και τις επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Σε πρώτη φάση, η εκστρατεία λειτουργεί σε τέσσερα καφέ στη Λευκωσία, όμως σύμφωνα με την κ. Παπαμωυσέως μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, ώστε να παρέχονται στα άτομα με οικονομικές δυσκολίες και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα, στην αντίστοιχη πρωτοβουλία μέσα σε λίγους μήνες συμμετέχουν πέραν των 500 επιχειρήσεων, όπως καφετερίες, εστιατόρια, αρτοποιεία, φαρμακεία, κρεοπωλεία, θέατρα, υπεραγορές κτλ.

Ερωτηθείσα πώς λειτουργεί η δραστηριότητα αυτή, ανέφερε ότι στην ουσία οι πελάτες μιας επιχείρησης προπληρώνουν για κάποιο ή κάποια προϊόντα για συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αποκτήσουν.

Πρωτοπόρο το «Ρεμπελιό»
«Η κάθε επιχείρηση έχει ένα πινακάκι στην είσοδό της, όπου αναγράφει το προϊόν το οποίο έχει προπληρωθεί, όπως καφέ, σνακ, χυμό κτλ», ανέφερε στη «Σ» ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ιδιοκτήτης του «Ρεμπελιού» στο Δάλι, της πρώτης καφετερίας που πήρε μέρος στην εκστρατεία ανθρωπιάς. Ο κ. Σοφοκλέους πρόσθεσε ότι τα προϊόντα που θα αγοραστούν σε αναμονή χρεώνονται λίγο πιο κάτω από την κανονική τους τιμή, ενώ την ίδια στιγμή σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο ο οποίος ρωτά να μάθει και πολλές φορές εφαρμόζει αυτήν την πρωτοβουλία.

Από τη Ιταλία
Ο καφές σε αναμονή ξεκίνησε στην Ιταλία, ως μια προσπάθεια να παρέχεται δωρεάν καφές σε κόσμο που το είχε ανάγκη. Στην πορεία αυτή, η ιδέα εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Ουκρανία, ο Καναδάς, η Αμερική, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες. Στην Ελλάδα την εκστρατεία υλοποίησε ο Δημήτρης Πανέλης πριν από περίπου πέντε μήνες, ο οποίος σε συνεργασία με συμφοιτητές του στη δραματική σχολή αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βίντεο για ενημέρωση και εξάπλωση της ιδέας αυτής. Πριν από έναν μήνα, η Δήμητρα Παπαμωυσέως είδε τυχαία το βίντεο αυτό, ήρθε σε επαφή με τον Μιχάλη και ξεκίνησαν μαζί την υλοποίηση της δράσης αυτής και στην Κύπρο.

Στην εκστρατεία στην Κύπρο μέχρι σήμερα συμμετέχουν τέσσερεις καφετερίες στη Λευκωσία: Το Καφέ-Μπαρ Ρεμπελιό, Γρίβα Διγενή 11, Δάλι, τηλ. 99018527, το Stasikratous 30, Στασικράτους 30, Λευκωσία, 1065. τηλ. 22333808, το Love fresco, Στασίνου 44, Ακρόπολη, τηλ.: 22262020 και το Coffeeat Πέρα Χωρίου-Νήσου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' 24, Πέρα Χωρίο Νήσου. Τηλ. 22333200 Όσοι ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/groups/1006092462800662/ «Καφές σε αναμονή».

Keywords
Τυχαία Θέματα