Καδής: Το πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να ενεργοποιήσει επανέναρξη

Το πλαίσιο που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μπορεί να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ενός διαλόγου στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σε επιμνημόσυνο λόγο, στο εθνικό

μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδη που έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, ο κ. Καδή είπε ότι δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα.

«Επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των προγόνων του», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό περιουσιών, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Καδή, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Ανέφερε επίσης ότι πέρα από τις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών, εργαζόμαστε μεθοδικά για να αναδείξουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πατρίδα μας στην ευρύτερή μας περιοχή.

«Χτίζουμε σημαντικότατες και πολυεπίπεδες διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, μέσα από τις οποίες η Κύπρος κατακτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία, αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδή είπε ότι για την επίτευξη των στόχων μας, πέρα από τις προσπάθειές μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, οφείλουμε να έχουμε ως στηρίγματα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας με τις διαχρονικές της αξίες, τις οποίες πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές.

Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι ο αγωνιστής της ελευθερίας Δημητράκης Παπαμιλτιάδης ο οποίος συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και πέρασε στην αθανασία στις 9 του Μάρτη του 1964, ανήμερα των γενεθλίων του, όταν στη «μάχη του Κτήματος», σε μια εντελώς φυσιολογική για τον χαρακτήρα του ενέργεια αυτοθυσίας και αλληλεγγύης, προσπάθησε να βοηθήσει ένα τραυματισμένο συναγωνιστή του, έπραξε το καθήκον του στο ακέραιο και δίκαια κατέταξε το όνομά του πλάι στο όνομα των ηρώων της πατρίδας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα