Καδής: Σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι θα έπρεπε να ήταν έξω από τα τυροκομεία

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο οποίος μίλησε για τη σημερινή διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό, αλλά και για τις κινήσεις της κυβέρνησης για στήριξη του κλάδου.

Αρχικά εξήγησε ότι το πρότυπο για το χαλούμι εφαρμόζεται από αυτούς που θέλουν να το εφαρμόσουν.

Διαβάστε ακόμη: Καδής σε αιγοπροβατοτρόφους: Δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός

Σημείωσε ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των αιγοπροβατοτρόφων, αλλά η διαμαρτυρία θα μπορούσε να εκδηλωθεί πιο κόσμια.

Συμπλήρωσε ότι

οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν αμείβονται για αυτό που παράγουν. «Υπάρχει άνοδος στις τιμές, ενώ η τιμή του γάλακτος μένει ως έχει».

Όσον αφορά το πρότυπο εξήγησε ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Ο μηχανισμός ελέγχου ήταν έτοιμος. «Έχουμε συμβληθεί με διεθνή οργανισμό. Αυτοί που παράγουν χαλούμι με τη διαδικασία ΠΟΠ ελέγχονται».

Ακόμη, είπε ότι τα μεγάλα τυροκομεία επικαλέστηκαν νομικούς λόγους για να συνεχίσουν να παράγουν χαλούμι εκτός ΠΟΠ.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έστειλε επιστολές στους τυροκόμους εξηγώντας ότι η παραγωγή τυριού που δεν είναι ΠΟΠ, δεν μπορεί να λέγεται χαλούμι. «Απάντησαν με επιστολές από τους δικηγόρους τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου παρουσίασε στοιχεία με τους ελέγχους. «Σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν θα έπρεπε να είναι έξω από το Προεδρικό, αλλά έξω από τα τυροκομεία.

Ακόμη, είπε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει συνέχεια οικονομική βοήθεια.

Αναφερόμενος στη στήριξη των τυροκόμων, εξήγησε ότι στηρίχθηκαν αυτοί που είχαν αποθέματα. «Οι τυροκόμοι πρέπει να δώσουν τις τιμές που αξίζουν στους αιγοπροβατοτρόφους. Στην Ευρώπη υπάρχουν αυξήσεις 30%-40% στα τυριά».

Επεσήμανε ότι όσα τυροκομεία παράγουν χαλούμι σύμφωνα με το πρότυπο, τότε ελέγχονται. «Θα φέρουμε διεθνείς οργανισμούς και θα ελέγχονται τα πάντα».

Τέλος, ανέφερε ότι στη μέση υπάρχουν νομικά ζητήματα και εκατομμύρια ευρώ. «Η Νομική Υπηρεσία θα δώσει γνωμάτευση και έτσι θα τελειώσει το θέμα των ελέγχων».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: Ξεχείλισε η οργή αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό για ακρίβεια και ΠΟΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα