Καδής: Προώθηση της δημοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της για περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών για προώθηση της δημοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης με τους Μεσογειακούς της εταίρους, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ενώπιον της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ο κ. Καδής υπογράμμισε πως "χρειάζεται να εργαστούμε μαζί για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων", προσθέτοντας πως "η εδραίωση συνεργειών

σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, είναι περισσότερο από αναγκαία", και πως "το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να παίξει ένα ζωτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, για παράδειγμα με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για ανταλλαγή καλών πρακτικών".

Στη δήλωσή του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Καδής αναφέρθηκε εκτενώς στην Υπουργική Διάσκεψη με τίτλο "Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης", που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 22 και 23 Μαρτίου, υπό την Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις που έγιναν, οδήγησαν σε μια σειρά πολύτιμων συμπερασμάτων.

Όπως ανέφερε, με βάση τα συμπεράσματα αυτά, η εκπαίδευση πρέπει να προετοιμάζει τους μαθητές για την πολύπλοκη πραγματικότητα στις κοινωνίες μας και αυτό ισχύει και για τους πολίτες των χωρών υποδοχής, καθώς και για όσους μεταβαίνουν σε αυτές. Η αποτυχία του να γίνει αυτό, μπορεί να καταστήσει εύκολο για τις ξενοφοβικές, λαϊκίστικες, πολιτικές φωνές, να κερδίσουν έδαφος, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, "χρειάζεται να διατηρήσουμε την αυτονομία της εκπαίδευσης των των θεμελιωδών σκοπών όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης: προετοιμασία για την αγορά εργασίας, προετοιμασία για μια δημοκρατική αγωγή του πολίτη, προσωπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη μιας βάσης ευρείας και προηγμένης γνώσης. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να είναι ασφαλείς χώροι, όπου να μπορεί να διεξάγεται διάλογος πάνω σε ευαίσθητα και αμφιλεγόμενα θέματα".

"Βασισμένοι σε αυτό, αποφασίσαμε να καλέσουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης να εργαστεί περισσότερο πάνω σε αυτά τα θέματα μέσω της Μόνιμης Επιτροπής για την Παιδεία. Τρία κύρια στοιχεία πρέπει να αποτελούν το υπόβαθρο της εργασίας μας: οι δημοκρατικές διδακτικές πρακτικές, το δημοκρατικό περιβάλλον εκμάθησης και η δημοκρατική λειτουργία των σχολείων", είπε ο κ. Καδής.

Ανέφερε, εξάλλου, μεταξύ άλλων, πως "η παρούσα κατάσταση, με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με έκτακτα μέτρα".

"Αντιθέτως, πρέπει να θεωρηθεί ως ένα θέμα, διαρθρωτικό ζήτημα, που χρήζει μακροπρόθεσμων απαντήσεων. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον στις νέες χώρες, καθώς και βοήθεια για προσαρμογή σε έναν νέο πολιτισμό και περιβάλλον", επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα