Καμπότζη: Επικυρώθηκε η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Χουν Σεν στον γιο του

Το νέο κοινοβούλιο της Καμπότζης επικύρωσε σήμερα με ψηφοφορία τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Χουν Σεν, ο οποίος ηγείται της χώρας με σιδηρά πυγμή εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, στον γιο του, τον Χουν Μανέ.

Ο 45χρονος στρατηγός Χουν Μανέ κέρδισε τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία την πλειοψηφία έχει το Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης (CPP) μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιουλίου.

Στις 23 Ιουλίου

το CPP κέρδισε 120 από τις 125 έδρες της κάτω βουλής έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία είχε αποκλειστεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Λίγες ημέρες αργότερα ο 71χρονος Χουν Σεν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία υπέρ του γιου του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι 123 βουλευτές που ήταν παρόντες χθες, Δευτέρα, στη βουλή ενέκριναν τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Χουν Μανέ.

Ο Χουν Μάνι, μικρότερος αδελφός του Χουν Μανέ, ανέλαβε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας θα διαδεχθούν τους πατέρες τους.

Δυτική παιδεία

Ο ανιψιός του Χουν Σεν, ο Νεθ Σαβοέν, νυν επικεφαλής της αστυνομίας, θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν καταδικάσει τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις μη ελεύθερες και δίκαιες.

Πρώην στέλεχος των Ερυθρών Χμερ, ο Χουν Σεν βρισκόταν στην εξουσία από το 1985. Απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις για την εκλογική διαδικασία, εξηγώντας ότι η μεταβίβαση της πρωθυπουργίας στον γιο του θα αποτρέψει «ένα αιματοκύλισμα για την εξουσία» μετά τον θάνατό του.

Εξάλλου ο Χουν Σεν πρόκειται να γίνει πρόεδρος της Γερουσίας το επόμενο έτος και έτσι θα είναι ο δεύτερος πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Καμπότζη μετά τον βασιλιά, τον οποίο θα αντικαθιστά όταν αυτός βρίσκεται στο εξωτερικό.

Έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να διατηρεί κάποιο πολιτικό αξίωμα τουλάχιστον ως το 2033.

Ο στρατηγός Χουν Μανέ είναι ήδη μέλος της μόνιμης επιτροπής του CPP και επικεφαλής του βασιλικού στρατού της Καμπότζης από το 2018. Με την ιδιότητα αυτή έχει ήδη συναντηθεί με ξένους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, σημαντικού συμμάχου της Καμπότζης.

Ο Χουν Μανέ έχει λάβει μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στα οικονομικά. Εξάλλου το 1999 αποφοίτησε από την αμερικανική στρατιωτική ακαδημία Ουέστ Πόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα