Κάμπιες πεύκων: Ένας επικίνδυνος εχθρός για τους σκύλους - Τι να προσέξετε

Οι κάμπιες των πεύκων είναι από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς για το σκύλο μας τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Εμφανίζονται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο.

Η επίσημη ονομασία τους είναι πιτυοκάμπη (Thaumatopea pitycampa) και είναι ιδιαίτερα τοξικές αν ο σκύλος τις πλησιάσει για να τις μυρίσει ή ακόμα χειρότερα να τις γλύψει ή να τις φάει.

Η πορτοκαλόμαυρη αυτή κάμπια που θα τη δεις να σχηματίζει μεγάλες σειρές σε δρόμους και δάση, μόλις νιώσει ότι απειλείται εκτοξεύει μικρά τριχίδια που περιέχουν μια πρωτεΐνη(thaumatopein) η οποία είναι τοξική για ανθρώπους και ζώα. Φαντάσου αυτά τα τριχίδια σαν κάψουλες που μόλις τις πιέσεις απελευθερώνουν το δηλητήριο! Το ανοσοποιητικό μόλις έρθει σε επαφή με αυτό παράγει ισταμίνη που με τη σειρά της προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια ή αναπνευστικές διαταραχές. Στο σκύλο όμως τα πράγματα είναι σοβαρότερα αφού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και νέκρωση της γλώσσας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να δεις στο σκύλο είναι:

•έντονη φαγούρα, τρίψιμο της μουσούδας

•φλεγμονή γύρω από τα μάτια

•υπερέκκριση σάλιου

•πρήξιμο των βλεννογόνων και των χειλιών και παραμόρφωση

•πρήξιμο της γλώσσας που μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση

Αντιμετώπιση

Μόλις δεις κάποιο τέτοιο σύμπτωμα προσπάθησε με άφθονο νερό να ξεπλύνεις το σημείο από τα τριχίδια ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΨΙΜΟ όμως διότι αυτό θα προκαλέσει την απελευθέρωση του δηλητηρίου από τα τριχίδια.

Επισκέψου κάποιον κτηνίατρο ώστε να παράσχει άμεσα βοήθεια και να αποφύγεις τα χειρότερα.

Για να προλάβουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις αποφεύγουμε να περνάμε από τα σημεία που βλέπουμε ότι περνάνε οι κάμπιες αυτές. Οι σκύλοι είναι περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να εξερευνούν γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε εμείς για αυτούς. Επίσης απέφυγε να πατήσεις τις κάμπιες γιατί μπορεί να μεταφέρεις το δηλητήριο στο σπίτι!

Πηγή: Petfully.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάμπιες, #45,kabies, #45