Καμπάνια για άδεια μητρότητας και πατρότητας στην Κύπρο

Πόσες φορές έτυχε να δείτε κάτι που σας ενόχλησε, είτε γιατί το βρήκατε λάθος, άδικο ή απλά παράλογο και να αισθανθείτε έντονα την ανάγκη να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε; Και πόσες φορές κάνατε πραγματικά κάτι ουσιαστικό για να γίνει αυτή η αλλαγή;

Μια ομάδα νεαρών γυναικών με πρωτοβουλία της Άντρεας Παναγή, αποφάσισε να κάνει κάτι τη μη επαρκή άδεια μητρότητας και πατρότητας, που βάση νομοθεσίας παρέχεται στους εργαζόμενους από τους εργοδότες τους. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα και να συλλέξουν υπογραφές για να ασκήσουν πίεση

στην κυβέρνηση με σκοπό την αλλαγή της νομοθεσίας. Όπως εξηγούν στην καμπάνια που δημιούργησαν οι υφιστάμενες νομοθεσίες χρήζουν αναθεώρησης για να παρέχουν νομική προστασία στις νέες, υφιστάμενες και μέλλουσες μητέρες ούτως ώστε να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης από το κράτος και φυσικά από τους εργοδότες τους.

Με απλά λόγια ζητούν τη αλλαγή της νομοθεσίας που ρυθμίζει θέματα μητρότητας με σκοπό να αυξηθεί το χρονικό πλαίσιο της άδειας μητρότητας από 18 εβδομάδες σε 24 εβδομάδες (6μήνες) ή και παραπάνω, πληρωμένες από το κράτος. Και επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο τις νέες μητέρες αλλά και τους νέους πατεράδες ζητούν να δοθεί άδεια πατρότητας πέρα των 2 εβδομάδων, πληρωμένη από το κράτος.

Προσπάθειες για αύξηση της άδειας μητρότητας είχε καταβάλει και η τέως Βουλευτής κα. Ρούλλα Μαυρονικόλα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η άδεια μητρότητας κατά 4 εβδομάδες για κάθε παιδί πέραν του ενός που γεννιέται από τον ίδιο τοκετό. Τότε το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου είχε χαιρετήσει την ψήφιση του νόμου για επιπρόσθετη άδεια μητρότητας σε περίπτωση πολλαπλής κύησης, συγχαίροντας την τέως βουλευτή Ρούλα Μαυρονικόλα που υπέβαλε την πρόταση νόμου. Το ΠΙΚ μάλιστα είχε σημειώσει ότι οι βελτιώσεις της νομοθεσίας της άδειας μητρότητας θα βοηθήσουν τις γυναίκες να συνδυάσουν την εργασία με την οικογένεια, βελτιώνοντας την ποιότητα της οικογενειακής τους ζωής.

Η καμπάνια όμως πάει ένα βήμα παραπέρα και επικεντρώνεται στα οφέλη που θα έχει για το βρέφος η παρατεταμένη παρουσία της μητέρας του και η ενεργότερη ανάμειξη του πατέρα του στους πρώτους μήνες της δικής του ζωής.

Όπως επισημαίνει η Άντρεα Παναγή, συντονίστρια της καμπάνιας, μεγαλύτερη περίοδος άδειας μητρότητας σημαίνει πιο συχνούς θηλασμούς κάτι το οποίο θα διασφαλίσει τόσο την υγεία του παιδιού όσο και της θηλάζουσας μητέρας. Έρευνες έδειξαν πως θηλάζουσες μητέρες (πέραν των 18 μηνών) έχουν λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού, ενώ θηλάζονται βρέφη κτίζουν ένα γερό ανοσοποιητικό και σταθερότητα στον χαρακτήρα. Τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν βέβαια εδώ, η επαφή του βρέφους με τη μητέρα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του και μειώνει το άγχος του αποχωρισμού το οποίο σύμφωνα με ιατρικές έρευνες προκαλεί σωματικό και συναισθηματικό πόνο στο παιδί.

Αν λοιπόν θες να συμβάλεις στην προσπάθεια για αύξηση της άδειας μητρότητας και πατρότητας δεν έχεις παρά να υπογράψεις ηλεκτρονικά βοηθώντας έτσι να επιτευχθεί ο στόχος των 5.000 υπογραφών. Απλά επισκέψου την ιστοσελίδα www.avaaz.org ή πήγαινε απευθείας στην καμπάνια ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο: http://tinyurl.com/he4fjyd

Βρες περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της καμπάνιας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα