ΚΑΑΝ: Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ. Το KAAN, το οποίο παρέμεινε στον αέρα για σύντομο χρονικό διάστημα, προσγειώθηκε ομαλά.

Το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό μαχητικό αεροσκάφος (MMU)", απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μουρτέντ και κατά τη διάρκεια της πτήσης συνοδευόταν από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon.

Στην

πρώτη πτήση του KAAN, στη θέση του πιλότου κάθισε Μπαρμπαρός Ντεμιρμπάς.

Το KAAN θα είναι σε θέση να συνεργάζεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναέρια σκάφη προειδοποίησης και να εκτελεί αερομαχίες αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και πλήγματα ακριβείας σε υπερηχητική ταχύτητα. Θα παρέχει επίσης αυξημένη μαχητική ισχύ με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε δήλωσή του χαιρέτισε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΚΑΑΝ, λέγοντας: "Θα ήθελα να συγχαρώ την επιτυχημένη πρώτη πτήση του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους KAAN και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την ιστορική επιτυχία. Συγχαρητήρια στην ομάδα της TUSAS.  Είθε να είναι ευοίωνο και καλοτάξιδο ... "

Πότε θα πετάξει το ολοκληρωμένο KAAN;

Η ημερομηνία που ξεκίνησε την κατασκευή του το ΚΑΑΝ είναι το 2018.

Το KAAN βγήκε πρώτη φορά από το υπόστεγο το 2023. Μέχρι το 2026, επιδιώκεται η παραγωγή τριών πρωτοτύπων. Οι δραστηριότητες συναρμολόγησης του δεύτερου και του τρίτου πρωτοτύπου συνεχίζονται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις της TAI.

Η διαμόρφωση Block-10, η οποία θα παραδοθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, προβλέπεται να αναπτυχθεί μέχρι το 2029. Τα 10 μαχητικά αεροσκάφη KAAN Block-1 που θα παραχθούν στο πλαίσιο της Φάσης-2 θα παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία μεταξύ 2030 και 2033. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή που ανακοινώθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναθεωρήθηκε από την TAI ως 2028.

Στο πλαίσιο της Φάσης-3, μεταξύ 2034-2040, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες ανάπτυξης και σειριακής παραγωγής άλλων μπλοκ KAAN. Η ημερομηνία αυτή αναθεωρήθηκε ως 2030 από την TAI.

Τι σημαίνει KAAN;

Το Kaan είναι ανδρικό όνομα, που σημαίνει "ηγεμόνας" ή "βασιλιάς των βασιλιάδων".

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το KAAN έχει άνοιγμα φτερών 14 μέτρα, ύψος 6 μέτρα και μήκος 21 μέτρα. Το πιλοτήριό του είναι μονοθέσιο. Το KAAN, το οποίο μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 55 χιλιάδων ποδιών, θα μπορεί να πετάξει 1,8 φορές ταχύτερα από τον ήχο στα 40 χιλιάδες πόδια. Οι δύο κινητήρες του, η υψηλή ευελιξία, η χαμηλή ορατότητα στα ραντάρ, η δυνατότητα μεταφοράς όπλων εντός της ατράκτου και η ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών του KAAN.

Τεχνικές προδιαγραφές

Πλήρωμα: 1

Μήκος: 21 μέτρα (69 πόδια)

Ύψος: 6 μέτρα (20 πόδια)

Εύρος πτέρυγας: 14 μέτρα (46 πόδια)

Πηγή ενέργειας: F110-GE-129 της General Electric.

Ωστική ισχύς χωρίς μετακαυστήρα: (76 kN): 2 × 17.155 λίβρες-δύναμη (76 kN)

Δύναμη ώσης με μετακαυστήρα: (131 kN): 2 × 29.400 λίβρες-δύναμη (131 kN)

Επιδόσεις

Τελική ταχύτητα: (2.210 km/h; 1.190 kn)

Ανώτατο όριο ύψους: 55.000 πόδια (17.000 m)

Όριο G: +9g / -3,5g

Αεροναυπηγικά εξαρτήματα

Το εγχώριο ολοκληρωμένο σύστημα RF ραντάρ AESA της ASELSAN (BÜRFİS)
SAR (Σύστημα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος)
Αισθητήρας IRST (υπέρυθρη αναζήτηση και παρακολούθηση)
EOTS (Ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης)
Σύστημα όρασης στο κράνος

Εδώ... Εικόνες από την πρώτη πτήση του Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους KAAN της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, δήλωσε αντίστοιχα: "Από τις ρίζες στους ουρανούς... Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. Συγχαίρω ειλικρινά όλη την ομάδα της TAI που συνέβαλε σε αυτή την ιστορική πτήση. Εύχομαι τα καλύτερα για την πατρίδα και το έθνος μας".

Σημαντική προσφορά από τη Ρωσία για το ΚΑΑΝ

Στο μεταξύ, ένα μήνυμα συνεργασίας έφτασε αμέσως από τη Ρωσία σχετικά με το KAAN. Ο Andrey Buravov, γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι προτίθενται να συνεργαστούν σε στρατιωτικό και τεχνικό επίπεδο με την Τουρκία για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των επίσημων φορέων και των εταιρειών για αυτό το θέμα.

"Πιστεύω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να ανταγωνιστεί τα F-35 και F-22", δήλωσε ο Bodnar για το αεροσκάφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα