Κ. Νικηφόρου:O απολογισμός,οι αντιπαραθέσεις και η σχέση του με τον Χαμπιαούρη

Σε απολογισμό, της διαδρομής του ως πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδου του τομέα της εκπαίδευσης, προέβη ο κος Κυριάκος Νικηφόρου.


Ο κος Νικηφόρου, μίλησε στο SigmaLive, μια ημέρα πριν την αυριανή εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη της Συνομοσπονδίας, μετά την επίσημη αποχώρηση από τα καθηκοντά του.

Εκτός από τα έργα που

υλοποιήθηκαν, αλλά και όσα βρίσκονται σε καλό δρόμο, απάντησε για τις συγκρούσεις, την φιλική σχέση με τον πρώην υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη και έδωσε συμβουλές στο νέο πρόεδρο της Συνομοσπονδίας.

-O απολογισμός του τέλους της διαδρομής ως πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Ποια σχέδια υλοποιήθηκαν και ποια αυτά δεν υλοποιήθηκαν;

Παρόλο που παρουσιάστηκαν προβλήματα στην μεταρρύθμιση της αξιολόγησης του μαθητή, θεωρούμε ότι ο θεσμός θα συνεχίζει να βελτιώνεται.  Υλοποιήσαμε και πιέσαμε ώστε να υπάρξουν μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία, όπως οι περιφράξεις, τα θυροτηλέφωνα και οι φρουροί ασφαλείας. Όπως, επίσης για πρώτη φορά, πάρθηκαν μέτρα για την σκόνη.

Υλοποιήθηκε νέο πρωτόκολλο για τις πρώτες βοήθειες στα σχολεία. Εισαχθήκαν τα ECDL στην πληροφορική και μειώθηκε η ύλη σε αρκετά μαθήματα.
Κατά τη θητεία μου, καταφέραμε όλες οι ομοσπονδίες να έχουν δικό τους γραφείο, να λαμβάνουν χορηγία από το κράτος και να έχουν οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό που δεν καταφέραμε είναι η ολοκλήρωση και υλοποίηση στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, η πλήρης αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών, να γίνουν τάξεις υποδοχής μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, η ειδική εκπαίδευση και το όραμα για την ενιαία εκπαίδευση. Όλα βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τέλος, δεν καταφέραμε να προχωρήσει,-παρόλο που βρίσκεται σε καλό δρόμο-, να βρεθούν ενώπιον της Βουλής για ψήφιση οι νέοι κανονισμοί δημόσιων σχολείων. Όσα εκκρεμούν βρίσκονται σε καλό δρόμο και σε προχωρημένο στάδιο και θα αποτελούν πρόκληση για το νέο πρόεδρο της οργάνωσης.

-Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ήρθατε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση. Πως το βλέπετε τώρα που αποχωρείτε;

Η οποιαδήποτε διαφωνία ή συμφωνία, είναι μέρος του παιχνιδιού. Εγώ, μετέφερα τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας, όπως και τις κόκκινες γραμμές, εκεί και όπου υπήρχαν. Αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται ύβρις, προσβολές και συκοφαντίες και να γίνεται σεβαστή η διαφορετική άποψη του καθενός. Εγώ φυσικά δεν έχω υβρίσει κανένα και είμαι σίγουρος ότι το έργο και το επίπεδο λόγου μας, θα το κρίνει ο κόσμος.

-Κατηγορηθήκατε από κάποιους ως φερέφωνο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη. Τι έχετε να πείτε γ΄αυτό και ποια είναι η σχέση σας με τον πρώην υπουργό ;

Αυτό είναι ένα ασύστολο ψέμα και μια παραπλανητική χυδαιότητα. Εκεί που συμφωνήσαν οι θέσεις μας, με το Υπουργείο Παιδείας, συμπορευθήκαμε και για λόγους της αλήθειας, να πω ότι υπήρξαν και διαφωνίες με τον υπουργό. Διαφωνίες όπως αυτές που προέκυψαν για τις εξετάσει τετραμήνων, όταν στην νομοθεσία υπήρχαν μόνο οι στείρες εξετάσεις, εμείς διαφωνήσαμε και να θυμίσω ότι απορρίψαμε δύο προτάσεις του υπουργού που αφορούσαν την αξιολόγηση του μαθητή.

Τη διαφωνία που είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με την ύλη αλλά και την διαφωνία που έχουμε για τον τρόπο που τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία διδάσκονται στα σχολεία. Φυσικά, να σας θυμίσω ότι ο υπουργός ούτε μας έβρισε ούτε μας χλεύασε για τις διαφορετικές απόψεις που είχαμε.

Όσον αφορά την σχέση μου με τον κύριο Χαμπιαούρη, αυτή είναι μια σχέση φιλική, ειλικρινής και με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο.

-Ποιες συμβουλές θα δώσετε στον/ην νέο/α πρόεδρο;

Να  παραμείνει μακριά από κομματικά συμφέροντα. Να υλοποιεί χωρίς παράλειψη τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας. Να κρατήσει την φωνή των οργανωμένων γονιών δυνατή και του εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και να γνωρίζει ότι δρόμος έχει αντιξοότητες και δεν είναι  στρωμένος με ροδοπέταλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα